Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-mardrom-for-drommande-elefant/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Mardröm för drömmande elefant

Bild 1 av 2 ”Lilla elefanten drömmer” på Greta Garbos torg är inte sig lik. En elefant saknas, men den ska lagas och kommer tillbaka.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg
Bild 2 av 2
Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Rätta artikel

Hej!

Jag sitter då och då vid Greta Garbos torg och njuter i solen. Då kan jag också notera hur Torsten Rehnqvists skulptur ”Lilla elefanten drömmer” drar till sig klättersugna barn. Nu har jag dock sedan en tid konstaterat att den minsta elefanten i skulpturgruppen saknas. När kommer minstingen tillbaka, undrar jag och flera barn med mig.

Hälsningar Kjell Olofsson

Svar: Det är ju rena mardrömmen när den offentliga konsten skadas. Så är det uppenbarligen i detta fall, av spåren att döma.

Jag kontaktade Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst, för att höra vad som hänt med den minsta elefanten i gruppen.

 – Just den lilla elefanten har blivit påkörd under snöröjningen i vintras. Vi har tagit om hand om den och håller på med renovering, berättar Stefan.

Hur illa skadad är den?

– Elefanten är ju gjord i betong och har spruckit så den är inte i vidare bra skick.

Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Den kommer väl tillbaka till Greta Garbos torg?

 – Vi kommer att laga den och tanken är att den ska tillbaka nu under våren, säger Stefan Hagdahl.

När jag ändå hade honom på tråden passade jag på att fråga om hur det gått med mitt förslag om att sätta upp en informationsskylt när konstverk tas in för renovering.

 – Det en utmärkt idé, framför allt då vi tagit bort något som ska renoveras. Där behöver vi bli tydligare, säger konstchefen och understryker att man från stadens sida bör ta med information om flyttad konst i den allmänna informationen vid större projekt som med omdaningen av parken vid S:t Paulsgatan.

I samband med detta arbete kommer Karl Hultströms ”Det första steget” att evakueras, något jag skrev om här i spalten i april.

Dagens överkurs: ”Lilla elefanten drömmer” är en del av det kulturstråk som löper längs Katarina Bangata. Skulpturen, som alltså är gjord i betong av Torsten Rehnqvist, avtäcktes 1978. Då såg den helt annorlunda ut och då syftar jag inte på antalet elefanter utan på färgen. Från början var djuren rosa till färgen. Med åren har de blivit gråare, men oavsett färg är det viktigast att den drömmande varelsen kommer tillbaka. 

Läs fler frågor här