Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-namnet-ar-nytt-men-bron-ar-gammal/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Namnet är nytt men bron är gammal

Bild 1 av 2 Ugglebacksbron, som inte alltid hetat just så.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg
Bild 2 av 2

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Hej!

Var ute och vandrade på Norra Djurgården i dag. Promenerar över Husarbron och ser en gatunamnsskylt, ser officiell ut, som säger att bron heter Ugglebacksbron. Söker på Google efter Ugglebacksbron och får till svar att det saknas matchning. Har du någon förklaring?

Med vänlig hälsning Bengt-Ove Olsson

Svar: Inte för att jag har koll på alla namnen i Stockholms gatunamnsflora - det tror jag ingen har, möjligtvis Kristian Rosengren, lantmätaren på stadsbyggnadskontoret som jag brukar konsultera i namnfrågor. Så även denna gång.

Kristian berättar att namnet togs fram 2017 efter initiativ från Djurgårdsförvaltningen och det är inte så konstigt att det inte hittas på Google. Dels för att namnet är relativt nytt, dels för att det inte har det man kallar adressnummer.

Bron som sådan är ingalunda ny. Den hette tidigare Husarbron, men eftersom man i stadsbyggnadsnämnden hade fattat beslut om att en ny bro i den yttre delen av Husarviken skulle få namnet Husarviksbron fick Husarbron byta namn. Allt för att undvika förväxling.

I samma ärende 2017 fattade stadsbyggnadsnämnden beslut om ytterligare tre nya bronamn i området: Björnnäsbron, Bobergsbron och Fisksjöbron. 

Hej!

En väninna till mig släktforskar vänligt nog åt mig när det gäller min mormor, som jag förstått föddes i Stockholm 1893. En svårtydd adress från Hedvig Eleonoras församling har kommit fram, som liknar Strandg. 41 inklusive punkten alltså och inte v.

Kan det vara möjligt att Strandvägen en gång hette Strandgatan? 

Vore så tacksam för vilket svar som helst!

Hälsningar Anna Nyquist, Kristinehamn

Svar: Så roligt att få en fråga om huvudstaden från någon som inte bor i Stockholm. 

Jag passade att fråga Kristian Rosengren när jag ändå hade honom på tråden. Han säger att det verkar som om namnet ”Ladugårdslands strandgata” fanns här under en period när Strandvägen först anlades i slutet på 1800-talet. 

 – Det finns inga formella beslut eller kartor i våra arkiv så namnet verkar ha uppkommit lite mer spontant innan namnet Strandvägen fastställdes i samband med den stora namnrevisionen 1885, säger Kristian och berättar den numrering som finns i dag är den enda som har funnits.

Om man tittar på en karta från 1885 i stockholmskällan kan man upptäcka namnet Ladugårds strandgata från Skeppargatan österut. Där nummer 41 ligger i dag låg en kaserngård, något man kan se på kartan från 1885, året för den stora namnrevisionen.

Läs fler frågor här 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt