Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-ny-badd-ska-halla-kungsans-almar-friska/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Ny bädd ska hålla Kungsans almar friska

Almarna i Kungsträdgården får nya växtbäddar för att må bättre. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Rätta artikel

Med jämna mellanrum får jag frågor från er läsare om hur det står till med almarna vid tehuset i Kungsträdgården.

Vem kan vara bättre lämpad att svara på frågan än Elisabeth Rosenquist Saidac, stadsträdgårdsmästare i Stockholm?

Elisabeths svar är ”ganska okej” med tillägget att almarna inte är angripna av almsjuka ännu och att man från stadens sida gjort allt som går att göra.

– Men det är klart att man är orolig för när det ska slå till, säger stadsträdgårdsmästaren som beklagar att man var tvungen att såga ner flera angripna almar i Observatorielunden. Vi hade inget annat val.

I Kungsträdgården har almarna fått nya växtbäddar av biokol och stenkross som ska ge de väldiga trädens rötter mer utrymme och möjlighet att växa.

Biokol är kol som tillverkats av trädgårdsavfall som grenar och kvistar. Biokolet förbättrar syresättningen av marken vilket i sin tur får träd och växter att må och växa bättre.

Stockholms stad har sedan 2001 byggt nya växtbäddar med biokol till både nya och gamla träd med mycket gott resultat.

Men det är inte det enda som görs. Elisabeth Rosenquist Saidac betonar att man också arbetar med mångfald när det gäller träden i Stockholms stad.

– Det är för att skydda oss mot alla de växtsjukdomar som kommer in så att inte hela beståndet slås ut. Man vet inte vad som kommer i framtiden och vi vet inte vad som kommer upp från kontinenten och med ett varmare klimat blir det mycket känsligare, säger hon och betonar att det därför är ännu viktigare att ha många olika arter i trädbeståndet.

– Jag vet att en del tycker att det är konstigt, men jag tycker att det är naturligt om man är medveten om de faror som finns, men också om möjligheterna man kan vända det till.

Det låter ju bra i mina öron och av Elisabeth fick jag dessutom reda på att det arboretum (trädplantering med mer eller mindre vanliga träd och buskar) som anlades på 1990-talet och dessvärre tillåtits förfalla i Åkeshov äntligen ska renoveras. Det var sannerligen på tiden.

Dagens överkurs: De nya växtbäddarna kommer på plats i sex steg. Först friläggs själva rotsystemet. Steg 2 är en så kallad kartering för att bedöma stabilitet och dolda schaktskador. Steg 3 handlar om att skära bort skadade rötter för att undvika rötbildning. Därefter tillsätts svampen mykorrhiza för att öka den biologiska aktiviteten i växtbädden. Steg 5 är att växtbädden återfylls innan ett särskilt slitlager läggs överst. 

 Läs fler frågor här