Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-nytt-namn-och-namnlos-plats/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Nytt namn och namnlös plats

Gustaf Nordahls staty över Pehr Henrik Ling utanför GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan. På en annan plats har en gata uppkallats efter hans hustru Elin Falk.
Gustaf Nordahls staty över Pehr Henrik Ling utanför GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan. På en annan plats har en gata uppkallats efter hans hustru Elin Falk. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Hejsan!

Jag har en fråga om en gatstump i Gubbängen.

Lingvägen är en lång lokalgata i söderort, som sträcker sig från Skogskyrkogården genom Tallkrogen, Gubbängen och Hökarängen, för att sluta på gränsen mot Farsta vid Kvickentorp.

På gränsen mellan Tallkrogen och Gubbängen, vid kvarteret Varpakastaren, har man byggt ett jättefint hus med cirka 300 studentlägenheter.

Tomten där man byggt detta hus ligger utmed Lingvägen 80-88. Vilket det nya huset borde ha som adress, men adressen till de nya bostäderna är Elin Falks gata 2. Gatan är inte mer än cirka 40 meter lång, och ligger i korsningen Lingvägen/Herrhagsvägen.

Hur kan det bli så här att, mitt på Lingvägen ligger en gatstump med annat namn?

Elin Falk var en gymnastikledare, verksam från 1890-talet och framåt. Så att hon nu får en gatstump uppkallad tillsammans med Pehr Henrik Ling, den svenska gymnastikens fader, är i och för sig inte så konstigt. Men det konstiga är placeringen på en redan befintlig gata.

Med vänlig hälsning Leif Dahlgren

På detaljplanen syns gågatan som fått namnet Elin Falks gata.
På detaljplanen syns gågatan som fått namnet Elin Falks gata.

Svar: Det är spännande med kategorinamnen, att namnberedningen har ett system med gatu- och kvartersnamn som ”hör ihop”, som i det här området med alla namn med idrottsanknytning.

Personligen tycker jag att det är roligt att ännu en kvinna hamnar på gatuskyltarna, men som vanligt när det gäller namnfrågor vände jag mig till Kristian Rosengren, lantmätare på stadsbyggnadskontoret.

Kristian säger att namnet fastställdes 2016 i samband med att en ny detaljplan togs fram och han betonar att det handlar om en gågata på kvartersmark.

 – Det är ovanligt att gator på kvartersmark namnsätts men namnberedningen och stadsbyggnadsnämnden bedömde att det kunde behövas ett eget namn, säger Kristian, som skickade med ett utsnitt ur plankartan. Huset, som är åtta våningar högt, är markerat B1.

Hej!

Jag bor i Birkastan och har länge saknat ett namn på den öppna plats som bildas där Torsgatan, S:t Eriksgatan och Tomtebogatan möts.

Kanske har den redan ett namn som jag inte känner till? Annars vore det praktiskt om den döptes.

Med vänlig hälsning Katarina Lassen

Svar: Nej, den har inget namn och om jag har förstått det hela rätt finns det heller inga planer på att namnsätta platsen.

 Läs fler frågor här