Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-ortsnamn-pa-gutars-vis/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Ortsnamn på gutars vis

Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

När jag ber läsarna om hjälp blir jag sällan besviken, Frågan om den blommande asfalten i Beckomberga är det senaste exemplet på att läsekretsen vill hjälpa till.

Jag skrev i lördags (den 26 juli) om mejlet från Lovisa Strandlund som berättade att det var landskapsarkitekter som tog fram mönstret. 

Sara Söderstam är en annan läsare som har mejlat och hon påpekade att blommorna är placerade så att de ska ha en fartdämpande effekt.

Ulrika Bohman, som bor i området, mejlade och berättade att lövdekorationen gjorts av NBV-gruppen, några av bostadsbyggarna av det nya Beckomberga.

Peggy Häggqvist med ett förflutet inom just NVB som marknadsförare hörde också av sig och berättade om rad- och par- och flerbostadshusen som skapades i början av 2000-talet:

 ”Jag minns att det inom NVB-bolaget togs ställning till konstnärlig utsmyckning, och någon (minns ej vem) kom med förslaget att låta måla asfalten i enlighet med den bild du visade i tidningen. Mottot för området var ”Idyllen i Beckomberga” och mycket vinnlades om den engelska parken och den fina, gröna miljön. Emellertid var det någon inom Stockholms stad som inte medgav att gatorna skulle dekoreras på detta sätt, då det, om jag minns rätt, skulle vara störande för trafikanterna. Den bild du fått torde vara för den provmålning som gjordes. Att provmålningen ej togs bort verkar mycket underligt. Mitt (numera lite dåliga) minne säger mig att det inte var någon etablerad konstnär som tog fram lövmönstret.”

Det var märkligt nog nästan enbart kvinnor som hörsammade min efterlysning. Endast en man mejlade: Anders Havdelin och det var angående de gotländska gatu- och kvartersnamnen i området.

Anders, som är gute, skriver att han vill ge mig en vink om orterna på Gotland. I all välmening, lägger han till och fortsätter:

”De flesta orter är socknar. Typ Follingbo och Martebo och alla har en kyrka. 

Sedan finns det orter, exempelvis Burgsvik,som ligger i Öja socken. Vibble, som ligger i Västerhejde. Fårösund, som ligger i Bunge. Och cirka tio till. För övrigt säger man ofta Burgsvik exempelvis om orter. Men i om socknar. 

Säg inte att vi är krångliga... 

Och så finns det Klintehamn, som ligger i Klinte. Klintehamn har också en hamn, dvs Klintehamns hamn.

Kul med gotländska namn I Beckis-området. Men jag tror inte namnberedningen har koll på ovan. Men nu har du.” 

Tack för vinken, Anders. 

Läs fler frågor här

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt