Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fråga Eva-Karin: Renoveringen pågår steg för steg

 

Hej Eva-Karin,

Vad håller på att hända med den vackra trappan mellan Stadsgården och Katarinavägen? Jag hoppas att den får vara kvar i det nya Slussenområdet.

Med vänlig hälsning Kurt Carlson

Svar: Ja, visst är de vackra de gamla trapporna, som heter Lokattens trappor? Det är klart att man undrar vad som händer när det sätts upp avspärrningar. Rivning eller upprustning? Det är frågan.

Jag kontaktade Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Projekt Slussen på Stockholms exploateringskontor.

Eva kom med ett glädjande besked:

– Lokattens trappor plockas ner bit för bit och granitblocken numreras så att de kan monteras upp igen på samma sätt.

Det var väl positivt?

Dagens överkurs: Lokattens trappor, som i dag består av tegel och granit, var från början (på 1600-talet) gjorda i trä. Trapporna fick sitt namn efter den krog som låg nere vid Stadsgården.

När Saltsjöbanan fick sin slut­station vid Stadsgården 1913 byggdes här både väntsalar och gods­magasin i anslutning till trapporna. Stadsgårdsstationen blev dock inte särskilt långvarig eftersom Saltsjöbanan drogs ända fram till Slussen 1936.

Lokattens trappor användes fram till 1970-talet då de stängdes av i väntan på renovering/sanering. Det har tagit sin lilla tid, lindrigt sagt, men nu har arbetet kommit i gång och man räknar med att det kommer att ta ett och ett halvt år. När allt är klart planerar man från stadens sida att använda den gamla stationsbyggnaden till någon form av servering. Låter inte det lovande? Det ena positiva beskedet efter det andra.

Vissa frågor återkommer med jämna mellanrum och då kan tänka ”jamen, den där frågan har jag ju svarat på tidigare så den kan jag strunta i”, men upprepning är ju kunskapens moder eller Repetitio est mater studiorum som det heter på latin.

Därför svarar jag på frågan från Ulla Hillerström:

Hej! Undrar vad som hänt med denna staty av Christian Eriksson?

Den var så vacker. Jag hann ta ett foto innan den försvann.

Tacksam för svar.

Svar: Fotot Ulla skickade med mejlet föreställde kärleksparet som utgör, eller rättare sagt utgjorde skulpturen ”Idyll”. Tyvärr syntes inte mannens huvud på bilden och det var dessvärre så verkligheten såg ut för Christian Erikssons skulptur. Plötsligt var mannens huvud borta och trots omfattande efterforskningar och dykningar kom det aldrig till rätta. Det var för tio år sedan och eftersom man inte kunde ha en halshuggen skulptur på Kärleksudden plockades den bort och ställdes i ett förråd.

För ganska precis två år sedan (i juni 2016) kom en ny skulptur på plats i stället för det älskande paret; ”Kvinnan i fredsarbetet” av Peter Linde.

Fråga Eva-Karin

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Läs fler frågor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.