Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-ska-det-verkligen-se-ut-sa-har/

STHLM

Fråga Eva-Karin: ”Ska det verkligen se ut så här?”

Aron Sandbergs minnesbyst över August Blanche vid Karlavägen.
Aron Sandbergs minnesbyst över August Blanche vid Karlavägen. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Hej Eva-Karin!

Läser alltid med nöje dina artiklar. Har nu en fråga om August Blanche monumentet på Karlavägen vid Östra Real.

Högst upp finns en putto som är målad i nån konstig gul kladdig färg – ska det verkligen se ut så här?

Hälsningar Margareta Grauers

Svar: Stefan Hagdahl, chef för Stockholm är rätt man att fråga om detta och han var snabb att svara (det är han alltid för övrigt).

Efter att ha tittat närmare på konstverket återkom Stefan med följande svar:

”Vi har tittat på August Blanche och vi gissar att det är ett kraftigt gult underlag som används innan bladguldet lagts på. På baksidan kan man se att förgyllningen fortfarande sitter på vissa ställen. Det ser som sagt inte helt bra ut så vi får väl se till att förgylla på nytt, vid tillfälle.”

Det låter ju bra och jag tycker att det är bra att ni läsare är uppmärksamma på konsten i stan och hojtar till om det inte ser ut som det borde. Det tror jag att Stockholm konst håller med om.

Dagens överkurs: August Blanche (1811-1868) var en stockholmsskildrare av rang. Han var mångsidig och författaren bakom lustspelet ”Ett resande teatersällskap” från 1848 och ”Positivhalaren”, som kom fem år tidigare. Blanche ägnade sig åt både politik, romanförfattande och dramatik och hans slut blev mycket dramatiskt.

August Blanche Ingick i den så kallade Carl XII-kommittén och var värd vid en frukost för studentsångarna på Hotel Phoenix på Drottninggatan 71. Lite senare på dagen skulle det bli högtidlig invigning av Johan Peter Molins staty över Karl XII i Kungsträdgården. Det var den 30 november 1868, på dagen 150 år efter kungens död.

Minnesmärket över August Blanche är placerat på Karlavägen nedanför Östra Real. Det invigdes 1918.
Minnesmärket över August Blanche är placerat på Karlavägen nedanför Östra Real. Det invigdes 1918. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

I DN från den första december 1868, dagen efter Blanches hastiga frånfälle kan man läsa följande om frukosten:

” Han skämtade, prisade sin helsa och sitt goda lynne och kände sig ”i ungdomskretsen ung på nytt.”

Tanken var att Blanche efter frukosten skulle promenera till Kungsträdgården.

Han kom dock inte särskilt långt, i själva verket endast fem kvarter. Där blev han opasslig och gick in på apoteket Ugglan. Kort därefter avled han, något som i DN beskrivs med orden:

”Knappt inkommen nedföll han på en soffa, och om 15 minuter voro hans ögon för alltid slutna”.

Mera överkurs: Minnesmärket över August Blanche är placerat på Karlavägen nedanför Östra Real och gjordes av Aron Sandberg. Det invigdes 1918 och själva inramningen gjordes av Stadshusarkitekten Ragnar Östberg, som för övrigt även ritade Östra Real.

Läs fler frågor till Eva-Karin här

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt