Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-tva-konstverk-tillbaka-pa-sina-platser/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Två konstverk tillbaka på sina platser

Liss Erikssons ”Paret” kan åter beskådas nedanför Waldemarsudde. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Frågetecknen brukar dugga tätt i mejlboxen och det är ju det som är meningen med en frågespalt. Men i dag tänkte jag börja med utropstecken. Och inte bara ett utan två.

Med jämna mellanrum får jag frågor om skulpturer som har vandaliserats eller försvunnit från det offentliga rummet. De senaste månaderna har jag skrivit om två ”försvunna” konstverk: ett par och en elefant. Båda är nu tillbaka.

Liss Erikssons ”Paret”, som avtäcktes i Kungsträdgården 1974, ­senare flyttades till Nybroplan och under senare år stått nedanför Waldemarsudde (ett önskemål från konstnären) är tillbaka efter en tids frånvaro. Träsockeln skulpturen stod på var i ett erbarmligt skick.

– För att skulpturen ska stå ­säkert var vi tvungna att göra en ny. Originalsockeln var väldigt snygg och den nya konstruktionen är exakt som den tidigare – men mindre väderberoende, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.

Torsten Renqvists ”Lilla elefanten drömmer” är tillbaka på Greta Garbos Torg. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

En annan skulptur som varit (delvis) försvunnen är Torsten Renqvists ”Lilla elefanten drömmer”, som stått på Greta Garbos Torg sedan 1978. En av de tidigare rosa (numera grå) betongelefanterna hade skadats och plockats bort. Nu har en ny grårosa elefant tagit plats där den skadade stod.

Dagens överkurs: För att inget missförstånd ska uppstå kom elefanten till torget före Greta Garbo. Torget fick sitt namn 1992, två år efter ”Den gudomligas” död.

● ● ●

Fråga: Artillerigatans uddanumrering är märklig närmast Strandvägen på de skyltar som finns i kvartershörnen. Första kvarteret anger nr 1 men där finns ingen port. Nästa kvarter anger nr 3-11 (5 portar) men där finns bara tre igensatta portar till Hovstallet. Tredje kvarteret anger nr 13-21 (5 portar) men där finns bara två, en till Armémuseums restaurang och ett portvalv till Hedvig Eleonora kyrka. Bebyggelsen på de två kvarteren mellan Väpnargatan och Storgatan har väl funnits där i säkert 200 år, så hur har det blivit så här ?

Stig Westman

Svar: Kristian Rosengren, lantmätare på stadsbyggnadskontoret, säger att de udda numren på gatan kom till 1926, men några användes endast under begränsad tid.

– De oanvända numren togs bort vid en revision 1997, bland annat Artillerigatan 1–21, men uppenbarligen lät man de de gamla gatuskyltarna sitta kvar, säger Kristian.

Varför används inte alla nummer?

– Det finns en mängd orsaker. I det här fallet handlar det troligen om att man har sin postadress och huvudentré från någon tvärgata, säger han.

 Läs fler frågor här