Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fråga Eva-Karin: Vad gör Greta i Albano?

Greta Arwidsson och drottning Kristina möts i Albano.
Greta Arwidsson och drottning Kristina möts i Albano. Other: Eva-Karin Gyllenberg

 

Hej!

Är ofta ute och vandrar med andra gubbar och såg då denna, för mig ganska nya gatuskylt i Albanoområdet. Drottning Kristina har jag nog hört talas om men Greta Arwidsson… 

Vad gör denna arkeolog från Uppsala i denna korsning? Ganska kort väg utan gatunummer och ingen av damerna har fått kvartersnamn… 

Bästa hälsningar, Roland Berndt

Fråga Eva-Karin

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Svar: Tack för bilden, men jag valde att ta mig till Albano för att se hur verkligheten ser ut. Inte för att jag misstror er läsare, tvärtom, men jag vill gärna se det jag skriver om med egna ögon.

Jag hittade inte heller några kvartersnamn, däremot finns det några nummer på Greta Arwidssons Väg. Att leta i ”Stockholms gatunamn” är ingen vits eftersom gatunamnet är relativt nytt. Därför kontaktade jag Kristian Rosengren, tjänsteman i namnberedningen, som gav mig mer kött på benen om arkeologen från Uppsala. Han berättade att gatunamnet togs fram 2006 i samband med en ny detaljplan för Albanoområdet.

Hade Greta Arwidsson något med Albano att göra?

– Kopplingen är universitetet, berättar Kristian. Greta var professor i fornkunskap mellan 1956 och 1973 och dessutom både dekanus för humanistiska fakulteten och ledamot i styrelsen för Stockholms högskola. 

Vid denna namnsättning beslutades att Sonja Kovalevsky, en av de första professorerna i Europa, skulle få en gata i området. 

Nu blev det inte riktigt så. Gatunamnet flyttades till ett annat nytt område; det mellan Vasastan och Solna, eftersom den ursprungliga planen i Albanoområdet aldrig byggdes ut.

Dagens överkurs 1: Greta Arwidsson levde 1906-1998 och Sonja Kovalevsky 1850-1891.

Dagens överkurs 2: Drottning Kristina (1626-1689) har fått två gator uppkallade efter sig i huvudstaden. Dels Drottning Kristinas Väg, dels Drottninggatan.

Läs fler frågor här 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.