Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-vad-har-hant-med-tradet-intill-olof-palmes-gravsten/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Vad har hänt med trädet intill Olof Palmes gravsten?

Körsbärsträdet är nedsågat och nagellacksfläckar syns tydligt på Olof Palmes gravsten.
Körsbärsträdet är nedsågat och nagellacksfläckar syns tydligt på Olof Palmes gravsten. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Hej!

Passerade just Olof Palmes grav vid Adolf Fredriks kyrka, trädet som planterades vid graven är nu nedsågat? När försvann trädet, har ej läst något om det? Någon som vet? /Med vänlig hälsning Gordon, Stockholm

Svar: Trädet sågades ner natten till den 18 augusti och i samband med nedsågningen vandaliserades även gravstenen genom att någon dels satte tejp, dels skvätte nagellack på den.

Familjen Palme kontaktades och händelsen polisanmäldes naturligtvis. DN har skrivit om vandaliseringen, men jag kontaktade ändå Adolf Fredriks församling för att få veta mer.

Kommunikatören Anna Johanna Blom berättade att det var tredje gången trädet intill gravstenen råkat illa ut. Trädet, som nu sågats ner, var ett körsbärsträd. Det planterades 2007 sedan det tidigare trädet vandaliserats så illa att man blev tvungen att byta ut det.

Vid ett tidigare tillfälle, då trädet fortfarande var smalt, hade någon försökt bryta av det, men dessbättre utan att lyckas. Den gången gick det att rädda trädet, precis som vid ett annat tillfälle när någon hade skalat bort all bark från stammen.

Här stod tidigare ett körsbärsträd. Nu återstår bara en liten stump.
Här stod tidigare ett körsbärsträd. Nu återstår bara en liten stump. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

När jag tidigare i veckan besökte kyrkogården kvarstod endast en stump av stammen och dessvärre även tydliga nagellacksfläckar på gravstenen.

Olof Palmes gravsten hämtades från Fårö och Sveriges socialdemokratiska arbetarparti var med och utformade gravplatsen och planterade det ursprungliga trädet.

Kommer det nedsågade trädet att ersättas?

– Det blir en fråga för familjen att ta ställning till eftersom det är gravvårdsinnehavaren som har ansvar för graven, säger Anna Johanna Blom, som berättar att makarna Palmes grav inte är den enda på kyrkogården som har skändats vid ett antal tillfällen.

Ebba, den unga flickan som dödades vid terrordådet på Drottninggatan 2017, vilar också på Adolf Fredriks kyrkogård. Hennes grav har skändats flera gånger.

Adolf Fredriks församling har begärt att få kameraövervaka kyrkogården dygnet runt, men har fått nej av från Integritets­skydds­myndigheten, tidigare Datainspektionen.

Läs fler frågor till Eva-Karin Gyllenberg här

Ämnen i artikeln

Norrmalm
Olof Palme
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt