Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fraga-eva-karin-visst-satt-pojken-battre-forr/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Visst satt pojken bättre förr?

Skulpturen ”Sittande pojke” satt förut mitt på Odenplan (bilden tagen 2016, då någon hade gett honom en jacka). Numera är han förvisad till en plats utanför cykelgaraget, bilden till höger. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Bror Marklunds skulptur på Odenplan, som tidigare hade en bra placering, fick efter omgörningen en likartad placering ganska centralt på torget. Men sedan en tid har den flyttats till en helt ovärdig plats, antagligen för att snöröjningen klagade. Det naturliga vore att placera den framför de svängda sittplatserna på entrébyggnaden. 

Om vi tänker oss att de är cirkulära kan skulpturen ställas i dess mittpunkt. En värdig plats som inte borde vara något större problem för snöröjningen.

Kjell Strandqvist

Statyn ”Sittande pojke” satt bättre på sin förra plats på Odenplan, anser läsare. Här sitter han nu, intill cykelgaraget. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Svar: Eftersom jag passerar Odenplan så gott som dagligen har jag precis som du noterat att ”Sittande pojke”, som skulpturen heter, har fört en ambulerande tillvaro på senare tid. Jag håller med dig om att den hade en betydligt bättre placering när den stod mer centralt på själva torget, men jag har under resans gång hört att man från konstkansliets sida har velat pröva sig fram.

Jag tog därför kontakt med Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst, för att höra om man har kommit fram till en permanent placering. Så här svarade han:

– Den är flyttad till ett bättre läge som vi är nöjda med, vid cykelgaraget på Odenplan.

Jag har full respekt för konstexpertisen, men här tycker jag att Stockholm konst har gjort ett magplask och bör tänka ett varv till. Om vi ska ha offentlig konst – för det ska vi, gärna mer än i dag – så ska den synas. Nu har pojken hamnat helt i skymundan intill cykelgaraget som inte många verkar använda.

Dagens överkurs: ”Sittande pojke” av Bror Marklund (1907-1977) invigdes 1985. Då var den placerad i det som kallades ”Sippans park”, den park som försvann i samband med omgestaltningen av Odenplan.

● ● ●

Upptäckte i dag att det finns en Finlandsparken vid Tegeluddsvägen. Finns det fler ”landsparker” i Stockholm?

Hälsningar Bo Persson

Svar: Den enda landspark jag kan komma på är Grönlandsparken i Kista. Den fick sitt namn 1975 ur kategorin ”Grönland”. De flesta gatunamnen i Kista har hämtats ur kategorin Danmark, men det finns ett antal isländska och färöiska undantag. Som Alltingsvägen och Torshamnsgatan.

Dagens överkurs 2: Finlandsparken, som är belägen i närheten av färjeterminalen i Värtan, fick sitt namn 1982 efter ett förslag från Samfundet Sverige-Finland.

Fler frågor finns här