Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Känner du igen slotten?

I dag gratulerar vi Kung Carl Gustaf som fyller 72 år. Tidigare kungligheter har satt sina spår runt om i Stockholms län, känner ni igen slotten?

DN Text

1 av 6

Fråga 1: Detta slott på Djurgården har aldrig varit en bostad utan fungerade som en tillflyktsort undan hovlivet. Det uppfördes på 1820-talet åt kung Karl XIV Johan, den förste Bernadotten.

Nästa fråga

2 av 6

Fråga 2: I Drottningholms slottspark ligger ett litet lustslott som drottning Lovisa Ulrika fick i födelsedagspresent 1753 av sin man, kung Adolf Fredrik.

Nästa fråga

3 av 6

Fråga 3: Fram till 1960-talet höll infanteriets skjutskola till här. Familjen Oxenstierna uppförde slottet i Sigtuna kommun på 1630-talet. 1762 blev det kungligt, då fick Gustav III:s yngre bror Karl XIII slottet.

Nästa fråga

4 av 6

Fråga 4: I slutet av 1800-talet invigdes en tvångsarbetsanstalt i slottet på Färingsö, nu är närmaste granne en kriminalvårdsanstalt. Redan på medeltiden fanns ett stenhus här där kungar och riksföreståndare brukade hålla till.

Nästa fråga

5 av 6

Fråga 5: Sveriges troligen första swimmingpool anlades i slottsträdgården. Slottet, på Södertörn, har ägts av både Gustav Vasa och Gustav II Adolf, och när industrimannen Axel Wenner-Gren köpte det på 1930-talet sågs Greta Garbo, Josephine Baker och Zarah Leander bland gästerna.

Nästa fråga

6 av 6

Fråga 6: Det ursprungliga slottet i Stockholm förstördes i en våldsam brand år 1697, då det var ombyggt till en renässansborg med tinnar och torn. Men redan på 1100-talet fanns en försvarsborg på den plats där dagens slott ligger.

Du har svarat på 0 av 6 frågor