Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Känner du igen slotten?

I dag gratulerar vi Kung Carl Gustaf som fyller 72 år. Tidigare kungligheter har satt sina spår runt om i Stockholms län, känner ni igen slotten?

DN Text

1 av 6

Fråga 1: Detta slott på Djurgården har aldrig varit en bostad utan fungerade som en tillflyktsort undan hovlivet. Det uppfördes på 1820-talet åt kung Karl XIV Johan, den förste Bernadotten.

Nästa fråga

2 av 6

Fråga 2: I Drottningholms slottspark ligger ett litet lustslott som drottning Lovisa Ulrika fick i födelsedagspresent 1753 av sin man, kung Adolf Fredrik.

Nästa fråga

3 av 6

Fråga 3: Fram till 1960-talet höll infanteriets skjutskola till här. Familjen Oxenstierna uppförde slottet i Sigtuna kommun på 1630-talet. 1762 blev det kungligt, då fick Gustav III:s yngre bror Karl XIII slottet.

Nästa fråga

4 av 6

Fråga 4: I slutet av 1800-talet invigdes en tvångsarbetsanstalt i slottet på Färingsö, nu är närmaste granne en kriminalvårdsanstalt. Redan på medeltiden fanns ett stenhus här där kungar och riksföreståndare brukade hålla till.

Nästa fråga

5 av 6

Fråga 5: Sveriges troligen första swimmingpool anlades i slottsträdgården. Slottet, på Södertörn, har ägts av både Gustav Vasa och Gustav II Adolf, och när industrimannen Axel Wenner-Gren köpte det på 1930-talet sågs Greta Garbo, Josephine Baker och Zarah Leander bland gästerna.

Nästa fråga

6 av 6

Fråga 6: Det ursprungliga slottet i Stockholm förstördes i en våldsam brand år 1697, då det var ombyggt till en renässansborg med tinnar och torn. Men redan på 1100-talet fanns en försvarsborg på den plats där dagens slott ligger.

Du har svarat på 0 av 6 frågor