Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Rysligt quiz om Stockholm

Mörkret lägger sig över Stockholm och halloween är på ingång. Vad kan du om kusligheter i Stockholm? Testa dig här.

quizbild

1 av 7

Blodigt. Johan Alfred Andersson Ander, dömd till döden efter ett rånmord, var den siste att avrättas i Sverige. Året var 1910, elva år innan dödsstraffet officiellt avskaffades, och han halshöggs i en giljotin. Var skedde den sista avrättningen?

Nästa fråga
quixbild

2 av 7

Kusligt. Spöken har ingen vetenskaplig grund, men visst blir det lite oförklarligt kallt i rummet ibland? Gideon, även kallad Stockholms äldsta spöke, kom till Sverige på 800-talet för att kristna nordmännen. Men han drunknade utanför holmen Kidskär när båten förliste. Nu har holmen bytt namn, till vad?

Nästa fråga
wuizfoto

3 av 7

Film. På dagen är han en helt vanlig pappa i en Stockholmsförort. Sedan går han och lägger sig. När han vaknar är familjen spårlöst borta och han själv är täckt av blod. Vilken är skräckisen från 2000?

Nästa fråga

4 av 7

Kungligt. Stockholm har varit långt ifrån skonad från mordhistorier. Framförallt har här utspelat sig en lång rad politiska mord, där det största är Stockholms blodbad 1520. Kristian Tyrann lät avrätta nära 100 personer, vars huvuden än i dag sägs spöka i Gamla stan. Vad var hans egentliga namn?

Nästa fråga

5 av 7

Galgbacken. En påskdag knivmördade Per Victor Göthe mamsell Anna Sofia Forsberg i hennes bostad på Hornsgatan på Södermalm. För det dömdes han till döden och avrättningen ägde rum på Galgbacken, Sveriges största offentliga avrättningsplats, i Hammarbyhöjden. Hans halshuggning blev den sista offentliga avrättningen i Stockholm. När skedde den?

Nästa fråga
quizbild

6 av 7

Sylvasst. Låt den rätte komma in är namnet på den hyllade romantiska skräckfilmen från 2008 som utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg om en mobbad pojke som blir vän med en nyinflyttad vampyr. Vem regisserade filmen?

Nästa fråga
quizbild

7 av 7

Förvirringen. Alla helgona afton och Halloween blandas lätt ihop. I USA firas alltid Halloween 31 oktober, men i Sverige gör vi lite annorlunda – vilken dag är det egentligen vi tänder ljus på gravar och vilken dag kan vi låta barnen gå loss och tigga godis eller hota om bus hos grannarna?

Du har svarat på 0 av 7 frågor