Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Vad kan du om det läskiga Stockholm?

Vad känner du till om kusligheter i Stockholm? Testa DN:s quiz.

Rätta artikel

1 av 8

Spöktåget. ”Silverpilen” kallas i folkmun SL:s silverfärgade prototyptåg som var i bruk mellan 1966 och 1996. Enligt sägnen stannar ”spöktåget” Silverpilen vid en öde station mellan Hallonbergen och Kista, vad heter den oinvigda T-banestationen?

Nästa fråga

2 av 8

Spökslottet. Högst upp på Drottninggatan, mot Observatorielunden, ligger Schefflerska palatset, även kallat spökslottet. Namnet spökslottet fick huset efter ett ras som gjorde att en grav i trädgården öppnades och en multnande kista exponerades. Det ska ha hörts både konstiga ljud och mystisk musik i området runt spökparken. Huset har länge tillhört ett lärosäte, vilket?

Nästa fråga

3 av 8

Vålnaderna. Natten mellan 8 och 9 november sägs vålnader visa sig på Stortorget. Det är några av de närmare 100 personer som avrättades på torget under Stockholms blodbad år 1520, som visar sig på natten till sin dödsdag. Det var den fruktade Kristian II som beordrade avrättningarna. Den danske kungen fick efter detta ett välkänt öknamn av svenska folket, vilket?

Nästa fråga

4 av 8

Skräckfilmen. I den här Stockholmsskräckisen, som kulminerar på en obehaglig fest, står elever och lärare på gymnasiet Södra Latin i centrum. Carina Rydberg är en av manusförfattarna. Vilken är filmen från 1992?

Nästa fråga

5 av 8

Avrättningsplatsen. En påskdag knivmördade Per Victor Göthe mamsell Anna Sofia Forsberg i hennes bostad på Hornsgatan på Södermalm. För det dömdes han till döden och avrättningen, som blev den sista offentliga i Stockholm, ägde rum 1862 på Galgbacken, Sveriges största offentliga avrättningsplats. Var låg den?

Nästa fråga

6 av 8

Vampyren. ”Låt den rätte komma in” är en roman från 2004 av John Ajvide Lindqvist som senare också blev film, med bland andra Lina Leandersson. Den handlar om en mobbad pojke som blir vän med en nyinflyttad vampyr. I vilken Stockholmsförort utspelar sig filmen?

Nästa fråga

7 av 8

Damen. Ett av Stockholms slott sägs vara hemsökt av den Vita damen. Hon visar sig som förebud om dödsfall och kommer fram strax innan en av medlemmarna i den kungliga familjen dör. Kung Oscar II ska ha skrivit om henne i sina memoarer och många ska ha hört hennes nycklar rassla i slottets korridorer. Vilket är slottet?

Nästa fråga

8 av 8

Skeletten. Kolerakyrkogården i Skanstull var en massgrav för kolerasjuka i och med epidemin på 1800-talet. För några år sedan hittade man skelettrester som antagligen tillhör Kolerakyrkogården, när man gjorde en omfattande renovering. Fyllnadsmassorna ska ha kommit från Kolerakyrkogården. Var gjordes fynden?

Du har svarat på 0 av 8 frågor