Hoppa till innehållet

Vad kan du om Stockholms juldekorationer?

Innan jul i vårt hus kommer ljus i vår stad. Sedan den 24 november har julbelysningen smyckat gator och torg i Stockholm. Julmarknader, led-lampor, julskyltningar och jättelika mistlar både uppmuntrar och upprör. Har du koll på julens ljusglimtar i Stockholm?

1 av 10

Antalet. Den sista helgen i november invigdes Stockholms julbelysning med folkfest i Kungsträdgården. Hur många lampor tände Stockholms stad upp på sina 40 utvalda platser och torg i år?

Nästa fråga

2 av 10

Citatet. NK:s julskyltning brukar förundra de lyxlängtande julklappssökarna. Förra året tolkade varuhuset dock Bergman till mångas förargelse och påstods helt ha ignorerat svärtan julen innebär i hans julfilmatisering ”Fanny och Alexander”. Vad morrar Börje Ahlstedts rollkaraktär inför julottan i filmen?

Nästa fråga

3 av 10

Stadsdelen. Flera av Stockholms stadsdelar står utan julbelysning i år. Trots att både företagarna och staden efterfrågar julbelysning vill ingen betala för den. Vilken av dessa stadsdelar har fått julbelysning?

Nästa fråga

4 av 10

Årtalet. Skansen ordnar själva sitt julpynt och sin julbelysning utan stadens hjälp i anslutning till sin julmarknad. Djurparken är en levande folkpark med stort kulturhistoriskt värde för Stockholm. När höll de sin första julmarknad?

Nästa fråga

5 av 10

Platsen. Att kyssas under misteln är en jultradition som finns kvar än i dag trots sina gamla anor. Enligt den nordiska mytologin dödades Odens son Balder av en pil gjord av en mistel. Oavsett om du är ute efter kyss eller pil kan du tvingas på en kyss under en enorm mistel mitt i city, var?

Nästa fråga

6 av 10

Prislappen. Med ljus i form av älgar, snöbollar och mycket mer har staden nu fått en prislapp på julbelysningen. Vad kostar upplysningen av Stockholms City?

Nästa fråga

7 av 10

Datumet. Vilken dag kommer Stockholms julbelysning släckas och tas bort? Denna dag säger traditionen även att det är brukligt att göra sig av med gran och pynt hemma.

Nästa fråga

8 av 10

Artisten. Stockholms julbelysning invigdes i år med en signaturmelodi vid namn ”Stockholmsjul”, vilken artist skrev den?

Nästa fråga

9 av 10

Figurerna. 2011 var Ulla Hamilton (M) trafikborgarråd i Stockholm och hade äran att täcka av julbelysningen vid ”Svampen” på Stureplan i Stockholm. Vad var det för ekorrar hon fann i stället för de tre snöbeklädda tomtarna hon väntat sig?

Nästa fråga

10 av 10

Djuret. En av skogens givna rojalister har blivit känd som Stockholms julbelysnings mest fotograferade djur. Framför Dramaten har djuret lyst upp i mörkret både tidigare och i år. Vilket är djuret?

Du har svarat på 0 av 10 frågor