Hoppa till innehållet

Vad vet du om sommarpratare från Stockholm?

Sveriges Radio började sända programmet ”Sommar” den 29 juni 1959, efter en idé av radions dåvarande underhållningschef Tage Danielsson. Genom åren har många sommarpratare lockat ännu fler lyssnare till P1. Hur bra koll har du på stockholmare som har sommarpratat?

1 av 10

Till Hollywood från... Actionskådisen Dolph Lundgren hade tidigare under karriären kritiserats för att ha glömt svenska språket under åren i Hollywood. När han sommarpratade 2008 var det många lyssnare som omvärderade sin syn på honom. Var föddes Dolph?

Nästa fråga

2 av 10

Pissråtta ”Det är pissråttan själv som talar”, inledde en stockholmsk kulturpersonlighet sitt sommarprogram 1987. Vem då?

Nästa fråga

3 av 10

Dryckesglad Den här sommarprataren talade så positivt om alkoholens fröjder att Sveriges Radio bad om ett tillägg i manus om att alkoholen också har negativa konsekvenser.

Nästa fråga

4 av 10

New York I sitt program sommaren 2013 berättade rapparen Ison Glasgow om den tuffa, kringflackande tillvaro han och hans mamma hade när de kom till Stockholm i Isons barndom. Från vilken New York-stadsdel flyttade rapparen och hans mamma hit?

Nästa fråga
Marta Vieira da Silva har fått ett nytt hedersuppdrag.

5 av 10

Fotbollsstjärnan Den brasilianska fotbollsspelaren Marta sommarpratade 2012 – en tid då hon spelade i denna Stockholmsklubb.

Nästa fråga

6 av 10

Kverulanten Väckte uppmärksamhet 2011 för ett program där ilska riktades mot exempelvis: cyklister, bilister, rökförbud och promillegräns på sjön.

Nästa fråga

7 av 10

Solsökaren ”Från mina tidiga år i Stockholm, via de vilda åren i Los Angeles, till där jag befinner mig idag, i Miami Beach, USA”, beskrev en av 2012 års sommarpratare sitt program.

Nästa fråga

8 av 10

Ironikern Drev med klichéerna för vad som skulle ingå i sommarpat när det sändes, 1993. ”Det finns ingenting som går upp mot att ligga under bigarråträdet med Fritjof Nilsson Piraten på magen och se hur humlorna dricker sig berusade ur ett glas jordgubbssaft på bordet”, löd en formulering.

Nästa fråga

9 av 10

Amerikansk kändis Deckardrottningen Maj Sjöwall växte upp i centrala Stockholm. Hon sommarpratade i juli 2016, och berättade bland annat om den gång hon pratade med en känd amerikan om sitt särskilda förhållande till myror. Vem var kändisen?

Nästa fråga

10 av 10

Öppningsfrasen Sportkommentatorn Göran Zachrisson från Djursholm sommarpratade både 1986 och 2007. Den andra gången inledde han sitt program med orden:

Du har svarat på 0 av 10 frågor