Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Vad vet du om Stockholms gatukonst?

Rättegången mot konstnären Saga Berlin väckte nytt liv i debatten om konst i det offentliga rummet. Hur mycket kan du om gatukonsten och graffitin i Stockholm? Prova dina kunskaper i DN:s quiz.

Rätta artikel

1 av 8

Målningen. På en industribyggnad i Bromsten målade Tarik Saleh och Circle 1989 vad som under en period var norra Europas största graffitimålning. När byggnaden skulle rivas 2015 beslutade Stadsmuseet att k-märka väggen. Vad heter målningen?

Nästa fråga

2 av 8

Gatan. I våras väckte konstnären Carolina Falkholt uppståndelse med en muralmålning av en väldigt stor blå penis på en vägg på Kungsholmen. Efter mycket kritik målades könsorganet över tidigare än planerat. På vilken gata finns väggen?

Nästa fråga

3 av 8

Filmen. På konstmässan Market 2009 visades videoverket ”Territorial pissing” av konstnären Nug vilket starkt upprörde dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Vad gör Nug i filmen?

Nästa fråga

4 av 8

Området. Ett före detta industriområde i Stockholm har blivit något av ett centrum för Stockholms graffiti- och gatukonstvärld. Men området kan i framtiden behöva saneras eftersom det ligger nära ett nybildat naturreservat. Var ligger det?

Nästa fråga

5 av 8

Gruppen. En anonym gatukonstgrupp har gjort sig känd för sina påhittiga miniatyrinrättningar åt möss. I Malmö har de bland annat skapat en musrestaurang och ett gnagartivoli och i våras dök de första installationerna upp i huvudstaden, i Gustavsberg. Vad heter gruppen?

Nästa fråga

6 av 8

Partiet. Vid invigningen av en laglig graffitivägg i Tensta i fjol sprejmålade den medelålders lokalpolitikern Sus Andersson texten ”#spångatensta”, vilket enligt DN:s Anton Säll starkt hotade konstformens coolhet. Vilket parti tillhör hon?

Nästa fråga

7 av 8

Konstverket. För drygt tio år sedan skapade Klisterpeter och Akay ett uppmärksammat gatukonstverk mellan körfälten vid Eugeniatunneln på Norra länken. Det bestod av en miniatyrstuga med tillhörande klädstreck och vitmålat staket. Vad hette verket?

Nästa fråga

8 av 8

Artistnamnet. Konstnären och fotografen Saga Berlin fälldes nyligen för grov skadegörelse och ska betala 280.000 kronor i skadestånd för att ha beställt en sprejmålning av en bassäng på Hägerstensbadet. Berlin har även ett artistnamn. Vilket då?

Du har svarat på 0 av 8 frågor