Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Vad vet du om Stockholms rockskandaler?

Nyligen ställde gothrockstjärnan Peter Murphy till med en omtalad skandal på Nalen. Men han är långt ifrån den enda rockstjärnan som uppträtt mindre städat i samband med spelningar. Vad kan du om de mest klassiska rockskandalerna i Stockholm?

Rätta artikel

1 av 14

Fråga 1: Efter en konsert på Gröna Lund i maj 1976 utbryter kalabalik bakom scenen. Medlemmarna i det uppträdande rockbandet sprutar ketchup på fönstren, kissar i en champagnekylare och bajsar på en bordsduk som sedan överräcks som present till personalen. Grönans artistansvarige får dessutom ta emot ett knytnävsslag av bandets gitarrist. Vilket var bandet?

Nästa fråga

2 av 14

Fråga 2: 2006 spelar Pete Doherty i Hultsfred där konserten avslutas med att den brittiske rockstjärnan grips för narkotikabrott. Morgonen därpå släpps han och åker till Arlanda för att försätta sin turné. Men något plan kommer han inte ombord på, i stället åker han till Stockholm och gör en hemlig spelning på Debaser – som urartar. Sångaren faller från scenen och skadar ryggen, och sedan vägrar han sluta sjunga, till sist tvingas arrangören stänga av elektriciteten och till slut dras han handgripligen bort av ordningsvakterna. Sedan dök Doherty upp i Gamla stan där han, enligt Aftonbladet, drog av sig kläderna och började jaga tjejer nedför gatan. Vad hette bandet Pete Doherty spelade i vid tillfället?

Nästa fråga

3 av 14

Fråga 3: En kväll i mars 1982 ska New York Dolls-stjärnan Johnny Thunders uppträda live i tv-programmet ”Måndagsbörsen” men är så påverkad att det inte går att genomföra. I stället får han och hans band spela efter att sändningen avslutats och det filmklipp som sparats till eftervärlden visar en högst ofokuserad stjärna som är ful i mun och med dålig balans. Var spelades ”Måndagsbörsen” in vid detta tillfälle?

Nästa fråga

4 av 14

Fråga 4: I mars 1999 ställer Robbie Williams in en konsert fem minuter efter att han skulle stått på scen. Akut magsjuka, förklarar arrangören. Men dagen inför konserten var marinerad i dålig stämning. Den dåvarande pojkstjärnan ställde in bokade intervjuer på grund av att han ”blev trött av tidsskillnaden”. Att någon magsjuka förelåg dementeras av ett ögonvittne bakom scen som berättar för Aftonbladet: ”Robbie Williams fick ett utbrott i festvåningen och sparkade ned en skärmvägg strax innan konserten skulle ha börjat. Då var det ingen fel på honom, han var bara sur.” Vilken konsertlokal i Stockholm fick tömmas på gråtande fans?

Nästa fråga

5 av 14

Fråga 5: I maj 1974 går det brittiska bandet Uriah Heep ut på Gröna Lunds scen för att leverera sin hårda bluesbaserade rock. Vad är det som utmärker den här konserten?

Nästa fråga

6 av 14

Fråga 6: Trots att han tidigare på året gripits av svensk polis i Göteborg efter en våldsam hotellrumsfest återvänder den amerikanske rockstjärnan Jimi Hendrix till Sverige och spelar på Gröna Lund 1968. Hur slutar den konserten?

Nästa fråga

7 av 14

Fråga 7: I juni 2002 utbryter ett slagsmål på Sturecompagniet mellan Oasissångaren Liam Gallagher och musikjournalisten Andres Lokko. Vad var upprinnelsen till bråket?

Nästa fråga

8 av 14

Fråga 8: Efter en tidigare skandal med kvinnliga strippor på scen, vilket slutade med intim kontakt mellan delar av publiken och stripporna, väljer det svenska bandet Suzy Beats Them All att ha manliga strippor vid nästa konsert. Om det var strippornas utmanande rörelser vid sina kön eller sångaren Deep Torkels upptåg med en skumsläckare som fick en yngling ur publiken att slå en flaska i huvudet på sångaren är oklart. Gärningsmannen blir dock utjagad på gatan av stripporna som strax senare blir injagade av en polispatrull. Konserten avslutas utan strippor och med en sångare täckt av blod från skadan i huvudet. Vilken känd svensk artist spelade bas i bandet, men missade den här spelningen?

Nästa fråga

9 av 14

Fråga 9: I april år 2000 kommer musikkollektivet Rockbitch till Kägelbanan på Mosebacke för att uppträda. Vad berättar vittnena om efteråt?

Nästa fråga

10 av 14

Fråga 10: När Guns’n Roses-sångaren Axl Rose festar loss i Stockholm märks det. En tidig junimorgon 2006 grips han efter ett tumult på hotell Berns. Den berusade stjärnan skriker, kastar en vas mot en 1700-tals spegel och …

Nästa fråga

11 av 14

Fråga 11: Mer Robbie Williams. I samband med MTV-galan i Stockholm år 2000 vinner popstjärnan ett pris för bästa låt. Senare ger han producenten Nellee Hooper ett knytnävsslag i ansiktet och ett fullskaligt slagsmål mellan de två utbryter. I en bok av journalisten Magnus Sundholm avslöjas hur kvällen slutar. Bland annat ger Williams sig på en livvakt i jakt på droger, han urinerar på en vägg på sitt hotellrum och somnar ...

Nästa fråga

12 av 14

Fråga 12: Soul- och funkdrottningen Chaka Khan lät sin publik på Konserthuset vänta i flera timmar inför en spelning 1985. Väntan blev förgäves, sångerskan dök aldrig upp och hennes fans fick bege sig hemåt. Enligt skvallret berodde den inställda konserten på att hon inte ville lämna sin plats i baren på Plaza hotell. Hon själv har i senare intervjuer erkänt att hon inte kommer ihåg anledningen till sin frånvaro. Hur kompenserade hon situationen?

Nästa fråga

13 av 14

Fråga 13: I december 2018 spelade gothrockstjärnan Peter Murphy, 61, med ett förflutet som frontman i det legendariska rockbandet Bauhaus, på ett utsålt Nalen i Stockholm. Hur slutade konserten?

Nästa fråga

14 av 14

Fråga 14: När den amerikanska rocksoulartisten Lenny Kravitz uppträder kan det ibland gå vilt till. Men sällan så vilt som när han uppträdde 2015 på Gröna Lunds scen. Vad hände?

Du har svarat på 0 av 14 frågor