Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Främlingsfientliga krafter tjänar på upploppen”

Martin Marmgren.
Martin Marmgren. Foto: Ulrika By
När upplopp och vandalisering drabbar Husby är förlorarna många: främst den stora majoriteten av de boende – som är vanliga hederliga människor. Men tyvärr finns det också vinnare, enligt polisen Martin Marmgren: ”Främlingsfientliga krafter, organisationer som profilerar sig på polis- och samhällshat samt lokala kriminella tjänar på våldet.”

Han var civilingenjör i teknisk fysik och jobbade med spaningsradarsystem när han sadlade om och blev polis. Det rätt tvära kastet berodde mest av allt på hans samhällsintresse och hans vilja att göra konkret nytta.

Efter några år som polis i Västerort, i bland annat områden som brukar beskrivas som ”utsatta”, har Martin Marmgren, 38, mött en komplex verklighet – en verklighet som han sedan en tid tillbaka försöker beskriva i debattartiklar och i sin blogg, konstapelbastian.blogspot.se.

– Jag ser hur det sociala utanförskapet och segregationen skapar grogrunden för de våldsamheter som brutit ut. Men det finns också starka krafter som rättfärdigar kriminalitet, som underblåser hatet mot samhället och som utnyttjar situationen för sina syften, säger han.

Han är djupt oroad över utvecklingen. Dödskjutningen förra veckan, som av vissa pekats ut som en av orsakerna till upploppen, var enligt Martin Marmgren en enorm tragedi och ett fruktansvärt misslyckande för polisen. Men när det sprids en bild av att mannen ska ha skjutits för att han ”är invandrare och förortsbo” – då menar Marmgren att man totalt vilseleder medborgarna och hetsar till mer hat:

– Varför skulle husbyborna vilja att deras egen egendom förstörs? Att bränna bilar och attackera poliser är ingen politisk protest, det är vandalism.

I sitt jobb som polis har han sett hur det ”vi-och-domtänkande” som brukar tillskrivas den etablerade majoriteten är väldigt starkt även i vissa förortskretsar. Många av dem som växer upp i bostadsområdena på till exempel Järvafältet skapar en identitet kring sitt utanförskap. I den kan det finnas många positiva värden – som till exempel en stor stolthet, sammanhållning och känsla av gemenskap.

Men där kan också finnas mindre konstruktiva inslag, inte minst en ständigt närvarande machokultur och ett hat mot poliser och andra samhällsföreträdare.

– Vi kan inte bortse från de lokala maktstrukturer som finns, varav en del fångar upp unga killar i riskzonen och leder dem in i våldsamheter eller kriminalitet.

– Vi som vill lyfta de här problemen utan att för den skull misstänkliggöra den stora majoriteten av vanliga, oskyldiga människor som bor i förorten, brottas varje dag med hur vi ska beskriva situationen utan att bidra till smutskastning eller främlingsfientlighet.

Risken är dock att det som nu händer ökar främlingsfientligheten av sig självt.

– Det är en ond spiral. Polishatet riskerar att bli en självuppfyllande profetia. I pressade situationer kan polisen självklart göra misstag, men vi måste vara närvarande. Husbybor har samma rättigheter till beskydd som alla andra medborgare.

– Tyvärr har dagens situation redan lett till att vi har olika måttstockar; i Bromma skulle vi aldrig tveka att stoppa en bil som vi misstänker framförs av en person utan körkort, men in Rinkeby måste vi fundera över om det är värt det, då det ofta leder till stenkastning, upplopp och fritagningsförsök. Så kan vi inte ha det, menar Martin Marmgren:

– Polisen gör redan ett stort jobb med förtroendeskapande arbete, men det måste öka. Men vi kan inte göra det själva. Alla måste ta ansvar för att vi ska kunna marginalisera de röster som vill sprida motsättningar och fördjupa konflikter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.