Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/framtidens-pendelbil-kan-losa-trangseln/

STHLM

Framtidens pendelbil kan lösa trängseln

Bild 1 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3
Foto: Magnus Hallgren

Stockholms bilar blir allt större och bara några promille går på el. Hamid Ghamari pendlar från Upplands Väsby varje dag i en mikroelbil och sparar 90 minuter per dag och flera tusenlappar i månaden.

– Om alla körde små elbilar skulle trängseln försvinna, säger Hamid Ghamari.

I jobbgaraget vid Lindhagensplan står den blågula mikrobilen på laddning med en ljusblå sladd. Hamid Ghamari bytte sin stora SUV mot en Twizy förra året. Bilen är drygt två meter lång och 1,2 meter bred. Lagom för en person.

– Jag tänkte om. Varför ska jag ha en så stor bil och köra ensam in till stan varje dag? Tänk vad många två ton tunga bilar som transporterar en enda 70 kilos människa i rusningstrafiken, säger Hamid Ghamari.

Fordonet påminner om en ultramodern, asiatisk tuktuk. Dörrarna öppnas vinglikt som på en rymdfarkost eller Lamborghini. Displayen på instrumentbrädan visar 100 procent när bilen är fulladdad, vilket tar tre timmar. Den klassas som fyrhjulig motorcykel och parkeras billigare på alla mc-parkeringar.

– Jag har ägt 32 bilar i mitt liv, men det här är den bästa. Jag älskar den verkligen. Jag har byggt om den för att klara vinterkyla och trimmat upp den till 115 kilometer i timmen för att få extra fart, annars gör den 85 kilometer i timmen, säger Hamid Ghamari.

Han slår på en ljudlös motor och erbjuder passagerarplats i det ensitsiga sätet bakom förarryggen. I garagedörren hamnar vi öga mot öga med en biffig Range Rover som snällt får backa och släppa före.

Devisen ”störst först” upphör helt när mikrobilen far fram på gatorna. Den susar som en humla mellan långa tradare i rusningen på E4:an.

Alla visar häpen hänsyn till den tysta tingesten som väger knappa 500 kilo och inte släpper ut en enda ond partikel. Trots sin mikromalism är den utrustad med både krockkudde och abs-bromsar.

I Stockholm finns i dag 230 eldrivna fyrhjulingar registrerade. Hamid Ghamari tror att små elbilar är lösningen på Stockholmsträngseln.

– Trängsel beror ju på fordonens längd och vad de tar i utrymme. Om man minskar storleken på fordonen till en tredjedel är det klart att det blir mindre trängsel. Dessutom är bilarna smidigare så trafiken flyter bättre.

Om tio år kommer man att reagera om någon kör på något annat än el. Men tyvärr har vi i Stockholm och Sverige även alldeles för många stora bilar och suvar. Hamid Ghamari

Fyra av tio stockholmare tar bilen till jobbet och har en medelsträcka på 16 kilometer. Från Upplands Väsby snittar bilpendlarna på 40 minuter och Hamid Ghamari har lyckats korta restiden till en halvtimme. Kollektivt tar det minst en timme och en kvart från villan i Väsby med buss, pendeltåg och promenad.

– Om det finns 100.000 bilar i rusning och 30 procent är den här varianten behöver vi inga vägtullar. Trafikminskningen på grund av vägtullarna är bara 15 procent. Man borde ta ned hela tullsystemet och beskatta bilarna efter hur mycket de väger och efter vilket drivmedel man använder i stället.

Stockholms bilpark går åt andra hållet och blir allt tyngre, allt snabbare. Tjänstevikten har ökat med 22 procent på bara 20 år. Från 1,2 ton till dagens 1,5 ton. Stockholmarnas bilar är betydligt tyngre än snittet i landet visar statistik från Trafa.

Är det fortfarande en statusfråga att ha stor bil?

– Jag tror tyvärr att många köper SUV bara för att synas. De behöver inte 500 hästar och det enorma utrymmet för en enda människa att sitta i. En familj kan behöva det, men inte pendlare, säger Hamid Ghamari.

Minielbilsentusiasten Hamid Ghamari kör sin Renault Twizy till jobbet.
Foto: Magnus Hallgren

Minielbilsentusiasten Hamid Ghamari kör sin Renault Twizy till jobbet. Foto: Magnus Hallgren

Hur känns det att köra så smått?

– Jag är nörd så för mig spelar det ingen roll vad andra tycker. Det här är världens roligaste bil. Reaktionen från de flesta är positiv, särskilt äldre och barn skrattar och vinkar. Men män i min ålder har ofta lite prestige och kan tycka ”vad är det där för något?”.

Ur ekonomisk synpunkt är lättviktaren ett uppköp. Han köpte sin billigt begagnad, ny kostar den drygt 80.000 kronor. Försäkring, skatt och service är billigare än en vanlig bil. Han sparar tusenlappar varje månad, slipper trängselavgift och tankar gratis på jobbet. Däremot fick han ingen del av elbilspremien på 40.000 kronor eftersom bilen klassas som mc.

– Jag anser att man måste få någon belöning för att man köper de här bilarna. De är både på längden, höjden och bredden och vikten en tredjedel av en normal bil. De bullrar ingenting och tar inte upp något p-utrymme. Jag anser också att det måste skapas fler p-platser för småfordon, mc-platserna är väldigt få, säger Hamid Ghamari.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén uppmanade häromveckan alla stockholmare som vill kunna köra i innerstaden i framtiden att köpa en elbil.

Han vill införa helt fossilbränslefria zoner långt innan staden 2040 ska vara bensin- och dieselfri.

Men omställningen går långsamt. Även om elbilarna ökar utgör de bara några promille av Stockholms bilpark.

I Upplands Väsby finns exempelvis bara 19 elbilar i dag. Totalt finns det just nu 2 532 elbilar bland länets nära en miljon bilar.

– Om tio år kommer man att reagera om någon kör på något annat än el. Men tyvärr har vi i Stockholm och Sverige även alldeles för många stora bilar och suvar. Om man tänker på pris och miljö, så går ekvationen inte ihop, säger Hamid Ghamari.