Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Framtidsboendet är litet – men högt

Livsstilstrender, ekonomi och miljötänkande pekar åt ett och samma håll – vi kommer att bo tätare och trängre i framtiden. Telefonplan blir Stockholms trendsättare med nära 2.000 nya små bostäder de närmaste åren. 700 av dem byggs i en skyskrapa.

Alla politiska partier – åtminstone de som satt i Stockholms stadshus före höstens val – är överens om att Stockholm främst behöver många nya små lägenheter nära kollektivtrafiken för stadens växande och tämligen unga befolkning. Ändringar i byggreglerna har gjort att det är lite lättare att bygga smått än det var för några år sedan och många nya bostadsprojekt är inriktade främst mot unga singlar och par.

De nya bostäderna vid Telefonplan har redan i dag ett stort inslag av unga invånare och jämfört med andra nybyggda bostadsområden finns här många små bostäder. Den inriktningen blir ännu mer accentuerad i kommande projekt. Nu i veckoslutet är det öppet hus vid Telefonplan om projektet Lilla Tellus med 1 100 nya bostäder i det väldiga före detta Ericssonkontoret och flera nybyggen.

– De flesta bostäderna blir små och vi riktar in oss mot unga, säger Emeli Ljunghusen, projektledare på ALM Equity.

En väsentlig skillnad mot vanliga bostadsprojekt är att Lilla Tellus innehåller drygt 200 parkeringsplatser för bilar och 4.000 parkeringsplatser för cyklar. Det mest spektakulära i Lilla Tellus blir troligen styckningen av det väldiga kontorskomplexet till småbostäder – många får balkong.

Än mer spektakulärt blir Tellus tower som byggs intill det bruna tegelkontoret.

– Formmässigt har vi väl egentligen vridit upp Ericssonkontoret på höjden, säger arkitekten Gert Wingårdh.

Tornet blir 237 meter högt och får 70 bostadsvåningar. Det blir därmed högre än Turning torso i Malmö och det kommer att synas – betydligt mer än modellen av tornet gjort de senaste åren.

– Vi var långt framme med det här projektet redan 2006, men tiden var väl inte mogen. Sedan stod modellen i vår reception i flera år. 2012 såg flera politiker den och frågade varför vi inte byggde. Då drog vi igång igen, säger Mattias Roos, vd för SSM bygg & fastigheter.

Skyskrapemodellens historia speglar en del av byggtrenden som går mot mer och mer hus i centrala lägen och fler höga hus. Modellen innehöll 340 bostäder. När projektet nu snart ska ut för skärskådande av berörda myndigheter och allmänhet rymmer det 700 bostäder.

– Allt går mot att vi ska bygga kompakt och yteffektivt, säger Gert Wingårdh och visar hur han och hans medarbetare byggt upp tornet i moduler med sex ettor och fyra små tvåor på varje plan.

Läs mer: Experternas tips – så inreder du på liten yta

Utgångspunkten är moderna hotellrum. Den internationella trenden är att bostäder i storstädernas centrala lägen blir mindre och mindre medan hotellrum blir större och större. Snart möts trenderna strax över 30 kvadratmeter.

– Det speciella med Tellus tower är att det är ett renodlat bostadshus. Vi har inte ritat ett höghus där vi blandar kontor, hotell och bostäder, det är annars det vanliga, säger Gert Wingårdh som betonar att höghuset i sig inte är det minsta märkligt, snarare ekonomiskt och effektivt.

– Vi skapar ljuseffekter med olika glasmaterial men bygger inga spiror och annan lull-lull, säger Wingårdh.

Lite plats för flärd och njutningar blir det dock. På taket planeras en pool och en restaurang och i bottenplanet blir det butiker, restauranger och annan service.

– Utvecklingen går mot att hela staden blir ens bostad, säger arkitekten och visionären Gary Chang som bott hela sitt liv på 32 kvadratmeter i Hongkong som han designat och byggt om i flera omgångar – både i studiesyfte och för att få ett bättre hem.

Se också: I Gary Changs hem ryms (nästan) allt på minimal yta

Chang har varit med och designat lägenheterna i Tellus Tower.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.