Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/framtidsdraken-ger-unga-krogloften-en-chans-att-utvecklas/

Gulddraken

Framtidsdraken ger unga kroglöften en chans att utvecklas

Fanny Roslund Malmström utbildar sig till kock och är en av årets mottagare av stipendiet Framtidsdraken.
Fanny Roslund Malmström utbildar sig till kock och är en av årets mottagare av stipendiet Framtidsdraken. Foto: Fredrik Funck

Oliver Julin och Fanny Roslund Malmström är årets mottagare av stipendiet Framtidsdraken, en satsning för att göra gymnasieelever bättre förberedda på vad som väntar dem när de börjar arbeta i restaurangbranschen.

– När jag jobbade i köket tänkte jag ibland att små misstag inte gör så mycket. Men nu har jag insett att när man är gäst blir det en helt annan sak, då har man valt och betalat för en viss rätt, och då kan även små detaljer göra stor skillnad.

Oliver Julin, 18 år, går på Internationella Hotell- och Restaurangskolan med inriktning matsal. Han och Fanny Roslund Malmström, som utbildar sig till kock på Skärgårdsgymnasiet, får stipendiet Framtidsdraken, som är ett samarbete mellan Dagens Nyheter, projektledare Daniella Illerbrand, ett antal gymnasieskolor och Stockholmsrestauranger.

Tanken med priset, som delades ut första gången 2015, är att eleverna ska få en bättre bild av vad som krävs av dem för att i framtiden kunna ta plats bland de främsta i yrket. Vinnarna får presentkort för att kunna gå på de tre restauranger som vinner DN:s krogpris Gulddraken i kategorierna Krog Budget, Mellan och Lyx.

– Hur ska man kunna bli riktigt duktig om man aldrig har upplevt mat, miljö och service på hög nivå?, säger Daniella Illerbrand, som är initiativtagare och projektledare för Framtidsdraken. 

När Oliver Julin började sin gymnasieutbildning hade han siktet inställt på att bli kock, men när han fick göra praktik på en riktig restaurang och testa att arbeta i matsalen ändrade han sig.

– Det var en helt annan sak än att vara servitör i skolans matsal. Där fick man bara gå med mat. På praktiken fick jag mer ansvar, man upplever hela restaurangen och får möta gästerna.

Under sin praktik har Oliver Julin fått lära sig mer om vin.
Under sin praktik har Oliver Julin fått lära sig mer om vin. Foto: Fredrik Funck

För Fanny Roslund Malmström var det tvärt om. 

– Min lärare övertalade mig att byta inriktning från bageri till kök. Och det var bra, jag tycker att jag har hamnat helt rätt och att jag passar bättre i kök. Där kan jag vara kreativ och samtidigt jobba praktiskt.

Läs mer: Här är alla vinnarna av Gulddraken 2020 

De går båda i årskurs tre och har flera perioder av praktik bakom sig, på olika typer av restauranger.

– Det har gett mycket inspiration och det har varit kul att få känna hur det är att jobba på riktigt, tycker Fanny Roslund Malmström. Jag har lärt mig mycket om hur man kan ta tillvara på olika delar av råvaran och hur man kan tänka kring olika temperaturer, konsistenser och smaker i en rätt.

Oliver Julin tycker att han har lärt sig olika saker på de olika praktikplatserna, och att det är stor skillnad i hur man ger service beroende på vilken typ av restaurang det är. 

– På Ekstedt där jag är nu är det mer fokus på varje gäst. På Nosh & Chow var det lite mer action och det handlade mer om att vägleda gästerna. 

En sak är de överens om: Vid ett riktigt bra restaurangbesök ska maten smaka bra, och se vacker ut med fina uppläggningar. Men bra service är minst lika viktigt, och duktig personal som förklarar vad det är på tallriken och i glasen.

 

Läs mer: De fick Framtidsdraken 2019