Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Från Harry Potter-pyssel till skräckparad – nu är höstlovet här

Other: Photo Yom Lam/Alamy

Monsterjakt, spöklika sagostunder, naturspaning och halloweenpyssel. Höstlovet i Stockholm bjuder på en mängd olika aktiviteter för barn och unga. DN guidar till några av dem.

Växtvärk på Bergianska trädgården

Skapa av växtmaterial från trädgården med hjälp av älvorna i Edvard Anderssons växthus eller gå en tipsrunda i växthuset. För barn mellan 6 och 10 år.

Tid: 28 oktober till 5 november, Klockan 11–16.

Pris: Två barn gratis med betalande vuxen 80 kronor.

Foto: Gröna Lund

Skrämmande häng på Gröna Lund

Hela tivolit med attraktioner håller öppet under höstlovet och parken dekoreras i olika Halloween-teman.

På Stora området är det läskigare med nyöppnat skräckhus och flera attraktioner som bytt till skräcktema. Klockan 18 släpps zombies och monster ut på området.

Varje kväll under veckan bjuds det på eldshow på Stora Scen.

OBS att besökare inte får komma utklädda!

Tid: 27 oktober till 5 november. Från klockan 16 den 27:e och 12 de andra dagarna. Lilla området stänger 20 och Stora området 22. 5 november stänger hela parken klockan 20.

Pris: Inträde 115 kronor, fritt inträde till och med 7 år och efter 65. Åkband och inträde till skräckhusen kostar extra, se hemsida.

Följ med Jack och hans vänner på vandring med Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseet anordnar aktiviteter hela veckan. Höstmarknad, dramatiserade visningar, skapande i hantverksverkstaden och barnvandringar i Gamla stan: Bland annat med Jack och hans vänner från de populära barnböckerna.

Tid: Museet har öppet hela veckan 12–17, se museets hemsida för visningarnas tider.

Pris: Fri entré, 50 kronor för barnvandringar i Gamla stan, 20 kronor för materialkostnad i skaparverkstaden.

Dinosaurier och ficklampekväll på Naturhistoriska

Bekanta dig med skalbaggar och spindlar, upptäck museets okända rum, hälsa på nattvakten, skapa fladdermöss och spindlar i Skaparverkstaden eller få en guidad visning bland dinosaurierna.

Den 27 oktober håller museet kvällsöppet med aktiviteter och Cosmonova-filmer.

Tid: 27 oktober till 5 november, klockan 10–18. Kvällsöppet till klockan 21 fredagen den 27 oktober med aktiviteter i ficklampans sken och kvällsvisningar på Cosmonova.

Pris: Fri entré med undantag för Skaparverkstaden, Tornvisningen och Cosmonova.

Spela tv-spel på Spelmuseum

Foto: Lars Schröder/TT

På höstlovet har Spelmuseet utökade öppettider och extraaktiviteter för alla spelintresserade barn. Där finns som vanligt ett 20-tal spelbara retrostationer, föremål och konst och under höstlovet finns möjlighet att provspela ännu fler tv-spel på storskärm och tv-spelspyssla.

Tid: 28–29/10: kl 10–16, 30/10–3/11: kl 10–18, 4–5/11: kl 10–16.

Pris: 60 kronor inträde, gratis upp till 6 år.

Höstmys på Stockholms stadsbibliotek

Veckan bjuder på sagostund, monsterskattjakt, Harry Potter-pyssel, trollstavsverkstad, mosaikpyssel och kurs i programmering.

Tid: 28 oktober till 5 november, från klockan 10. Se stadsbibliotekets hemsida för vilka aktiviteter som anordnas vilka dagar.

Pris: Kostnadsfritt. Till kursen i programmering, som är för barn mellan 9–12 år, och mosaikpysslet, som är för barn mellan 10–13 år, krävs föranmälan.

Musikproduktion på Skarpnäcks kulturhus

Erbjuder höstlovsaktiviteter för alla smaker. Från skräckteaterkollo och musikproduktion till experimentverkstad, egentryckta tröjor och halloweenfest. Under veckan anordnas också pyssel och filmvisning. För barn och unga.

Tid: 30 oktober till 4 november. Se kulturhusets hemsida för aktiviteternas tider.

Pris: Kostnadsfritt. Till programmeringsworkshopen och screentrycksverkstaden krävs föranmälan.

Upplev Gyllene salen i Stadshuset

Här arrangeras visningar för barn och familjer. Upplev Blå hallen och Gyllene salen och gör din egen mosaik i papper och ta med hem.

Tid: 30 oktober till 3 november, klockan 10.

Pris: Biljetter kostar 80–110 kr för vuxna, 70–90 kr för studerande och pensionärer, 30–50 kr för barn mellan 12 och 19 år. Fri entré för barn under 12 år.

Foto: Anette Nantell

Äventyrsbad, lek och träning på Stockholm stads simhallar

Under höstlovet finns flera aktiviteter på Stockholms simhallar. Alltifrån gympass med instruktör, gratis zumba och cykel till yoga i Husby, hinderbana i bassängen, baddisco i Farsta och märkestagning.

...eller prova hur länge du kan hålla andan med fridykning på Eriksdalsbadet eller Västertorp.

Pris: De flesta av gruppträningarna är kostnadsfria och arrangeras för barn och unga mellan 13–19 år, till vissa aktiviteter krävs entréavgift till badet.

Se hur djuren gör sig vinterredo i nationalparken

Tyresta nationalpark kan barnen vara med på naturspaning och titta närmare på hur träd, växter och olika djur förbereder sig inför vintern, tävla om priser i ett hemligt uppdrag i naturum och hälsa på djuren på Tyresta gård.

Tid: 28 oktober till 5 november, från klockan 10.30.

Pris: Naturspaningen kostar 20 kr per barn.

Etnografiska museet.
Etnografiska museet. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Dödskallar på Etnografiska museet

I museets skelettverkstad finns chans att lära sig mer om den mexikanska traditionen ”De dödas dag” och tillverka benrangel, dödskallar och vika blommor. Helgen efter anordnar Mexikanska sällskapet firandet av De Dödas Dag med marknad, sång och dans.

Tid: Verkstad: 29 oktober, klockan 12.15–14.15 och 14.30–16.30.

De dödas dagfirande: 4–5 nov 2017, kl. 12.00–16.30.

Pris: Fri entré till museet, materialkostnad 50 kr per barn.

4–5 november: 80 kronor för vuxna.

Biblioteket i Bergshamra / Rådsparken Huddinge / Junibacken / Gröna Lund / Skulptörens ateljé.

Skandinaviens största skräckparad

Shockholm grundades av en inflyttad New York-bo som ville se mer folkliv i Stockholm och i år är det sjunde året som halloweenparaden fyller gatorna.

Klockan 15.30 börjar underhållning med och maskeradtävling. Pris delas ut till de bäst utklädda i olika ålderskategorier i form av bland annat spabesök, restaurangbesök och hotellnätter – anmäl dig bara på facebooksidan innan paraden.

Paraden avgår från Kungsträdgården klockan 17 och går via Gamla stan tillbaka till Kungsträdgården.

Tid: Lördagen 4 november från 15.30 till cirka 18.30.

Pris: Gratis och öppen för alla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.