Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Från miljonprogram till miljonärsvillor

Yngve Mårtensson väntar på en travvinst. Kanske finns den i slutet av regnbågen?
Yngve Mårtensson väntar på en travvinst. Kanske finns den i slutet av regnbågen? Foto: Hannah Modigh

Yngve "Mårten" Mårtensson på Stråvägen i Viksjö, Järfälla sedan 1968.

Yngve häller upp två glas öl och Kjell håller ut cigaretten genom det öppna fönstret på den inglasade balkongen. På bordet ligger tipskuponger och uppslagna tidningar med inringade travtips. Det är spellördag i Yngve Mårtenssons lägenhet på Stråvägen i Viksjö, en gammal tradition. Yngve Mårtensson och Kjell Larsson har träffats här och spelat på trav många gånger sedan Yngve flyttade in 1968. Yngve satsade rätt redan då, menar han. Många trodde han var galen, "Viksjö, vad är det?" sa de. Det lät som världens ände, rena landet. Och nu står miljonprogramshusen mitt i ett område med miljonärsvillor och folk säger "Ojojoj, Viksjö?"

- Därborta var det en leråker, inget mer, kommer du ihåg det Kjelle? säger Yngve och pekar. Bussen kom inte längre, den åkte hit och vände. Men det har bara blivit bättre genom åren. Mer liv och mer bebyggelse, det är bra. Jag kan tillägga att Viksjö har jättefina cykelbanor, båthamnar och golfbanor-

- Äh, han kan inte spela golf! ropar Kjell.

- Nu håller du näbben! klipper Yngve av.

Det rödbruna betonghuset där Yngve och hans fru bor byggdes 1968 och stod då praktiskt taget mitt ute på en åker. Då fanns det knappt några förbindelser och byggbolagen fick trycka på för att kommunen skulle fixa gångtunnlar och annat, bland annat upprättade man en lista på de boende som skulle förlora jobbet om inget gjordes. Namnen på gatorna: (som inte är gator utan en stor gård) Stråvägen, Axvägen, Traktorvägen - finns kvar från den tiden då det låg en bondgård bredvid. Nu finns varken traktorer eller säd. I stället går en motorled under balkongen, ett villaområde har ploppat upp på and­ra sidan vägen och ett centrum med kyrka och affärer precis bakom höghusen.

- Statarlängor! inflikar Kjell. Förut låg de på bredden, nu har de ställt dem upp, men det är fortfarande statarlängor. Själv bor jag på Agrarvägen som vi kallar Viagravägen för där är det bara pensionärer.

Yngve och Kjell träffades i Viksjö centrum (som är känt i hela Jakobsberg för att man får gratis te och kakor på Ica) och de kom att bli vänner eftersom de båda jobbade natt i stan. Yngve har varit servitör på Operakällaren i trettiofyra år, Kjell har kört taxi i fyrtiotvå år. De hade ofta samma kunder: "Han motade in gästerna och sen kastade han ut skiten till mig" säger Kjell och börjar berätta en historia om när han körde "Henning Penning" alltså Henning Sjöström från Operakällaren och fick en ynka krona i dricks.

Yngve bodde på Söder tidigare, i en lägenhet utan värme, bara kakelugn. Sen åkte han in i militärtjänst, berättar han.

- Du har väl inte varit i militärtjänst? säger Kjell med spelad misstro.

- Och då kom jag tillbaka från lumpen, fortsätter Yngve oberört, och fick det här erbjudandet från HSB, och så när min fru kalvade var det ju perfekt. Modernt, långt från stan, lugnt och skönt. Vilken miss, tyckte många, hur kan du köpa nåt sånt här? För här fanns ingenting. Men sen flyttade Kjelle in, droskägaren här, och så byggde Stefan Linde en Icabutik i en barack och rätt vad det var så kom hela centrum. Det har bara blivit bättre!

Varför tycker du inte att det var bättre förr, det säger ju många?

- Nej, så kan man inte tycka! Man måste följa med, annars blir man inskränkt. Jag tycker det har blivit bättre överallt. Det är många nu som är avundsjuka, för Viksjö har blivit himla attraktivt. Och så har vi ett bibliotek och det är positivt att man får ha kvar för vi lånar mycket böcker.

Ett tag var Viksjö problematiserat bland forskare. En studie publicerades som visade att barn i Viksjö var mer stressade än andra på grund av radhusmiljön: de skjutsades långt bort till aktiviteter och umgicks bara med sin egen familj, sa man. Men det här fick aldrig någon riktig efterklang och Yngve säger att här har det inte varit någon stress, tvärtom, och barnen har trivts jättebra.

- Vet du förresten att Viksjö har Sveriges fulaste kyrka? säger Kjell. Den kostade sextio miljoner. Ett vikingaskepp ser den ut som, bedrövligt! Ja jag vill inte bli begravd där, då tar jag hellre en spade och går ner till kyrkogården.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.