Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/friad-for-mord-far-155000-kronor-i-ersattning/

STHLM

Oskyldigt misstänkt för mord får 155.000 kronor i ersättning

En man som i två omgångar varit anhållen och häktad misstänkt för bland annat grovt vapenbrott och mord får drygt 155.000 kronor i ersättning av Justitiekanslern.  Åtal väcktes inte i något av fallen.

Mannen, som är hemmahörande i Stockholmsområdet, var under 2018 frihetsberövad i sammanlagt tio veckor. De respektive förundersökningarna avslutades utan att åtal väcktes i något av fallen.

I sitt beslut skriver Justitiekanslern att mannen bör få mer ersättning än vad som normalt betalas ut vid frihetsberövanden av motsvarande längd, detta då han varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet.

När mannen försattes på fri fot fick han inte komma tillbaka till sin arbetsplats och i ansökan till JK har försvararen anfört att det tog nio månader innan mannen lyckades hitta ett nytt jobb. Mot bakgrund av detta har mannen yrkat på ersättning för förlorad arbetsinkomst under omställningsperioden.

På den punkten får mannen nej av JK. I beslutet påpekas att ersättning enligt frihetsberövandelagen endast utgår för skada som har orsakats av själva frihetsberövandet och därmed inte för skador som vållats av brottsmisstanken.

Läs mer: Friad för våldtäkt får 320.000 i skadestånd