Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fripassagerare i lastutrymme överlevde flygresa till Arlanda

Strålkastare som hjälper flygplan under inflygning på Arlanda.
Strålkastare som hjälper flygplan under inflygning på Arlanda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man i 30-årsåldern har flugit i lastutrymmet på ett flygplan från Addis Abeba i Etiopien till Arlanda. Mannen var medtagen efter resan och har nu sökt asyl.

I dag på förmiddagen landade ett plan från Addis Abeba på Arlanda. I lastutrymmet påträffades en fripassagerare, en man i 30-årsåldern som överlevt den långa resan, som normalt tar omkring 10 timmar inklusive mellanlandning i Wien.

– Vi tror att han befunnit sig i en tryckutjämnad fraktcontainer, så att han har haft luft för resan, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Mannen, som är född 1988, har sökt asyl i Sverige.

– Vi vet inte så mycket om honom, är inte ens säkra på hans nationalitet. Ärendet är överfört till Migrationsverket, säger Carina Skagerlind.

Samtidigt har man öppnat en förundersökning om misstänkt människosmuggling, för att utreda hur mannen kunnat ta sig ombord på planet.

– Om någon kommer hit i en container måste man titta på hur det här gått till och vad som har hänt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.