Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Friskare fisk i Stockholm – men kvicksilver oroar

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Fiskarna i stockholmstrakten mår bra och simmar generellt sett omkring med mindre gifter i kroppen än tidigare. Det visar undersökningar vid 19 platser. Men allt är inte positivt, läkemedelsrester, kvicksilver och PCB oroar.

Förra hösten lade forskarna Magnus Karlsson och Tomas Viktor från IVL Svenska Miljöinstitutet nät på 19 platser från Kallskär i Stockholms ytterskärgård i öster till Mälaren vid Västerås i väster. Från varje plats tog de hand om ett 30-tal abborrar i storleken 15–25 centimeter som de sedan har tagit en rad prover på i jakt på miljöstörande ämnen. Nu är rapporten klar och den visar att halterna av de allra flesta gifter och annat otyg som inte hör hemma i en fisk minskat sedan år 2000 då en liknande undersökning gjordes.

– Den allmänna bilden är solklar. Halterna av nästan alla ämnen vi undersökt minskar på nästan alla platser vi provfiskat, säger Magnus Karlsson.

De båda forskarna kan lugna alla som av hälsoskäl är oroliga för att äta fisk från Mälaren eller skärgården. Bortsett från i vattnen närmast centrala Stockholm är halterna av miljögifter låga i hela skärgården och Mälaren.

– Det betyder att man lugnt kan äta all mager fisk som abborre, gädda och gös som saluförs. Det är ingen som yrkesfiskar i Brunnsviken eller utanför Beckholmen. Med lax och strömming är det en annan sak. Feta fiskar lagrar gifter på ett annat sätt, betonar Magnus Karlsson.

När de båda forskarna undersökt fisk från starkt påverkade vatten nära stora industrier ser de skador på fenor och hudsjukdomar hos en stor del av fiskarna. Så är det inte ens i de smutsigaste vattnen runt Stockholm.

– Jag är väldigt förvånad över att vi bara hittat några enstaka fiskar med skador, säger Tomas Viktor.

Det på senare tid hett omdebatterade miljögiftet PFOS, som bland annat kommer från brandövningsplatser varifrån det läckt ut mycket rester av skum, finns i fisk i Mälaren och skärgården och på flera platser är halterna högre än miljökvalitetsnormen. Men halterna har minskat avsevärt – ofta till mindre än hälften – på de flesta platser som provfiskats.

– PFOS förbjöds 2008 och det här tyder på att halterna klingar av. Men det är svårt att dra några långtgående slutsatser eftersom mätmetoderna blivit bättre sedan 2000, säger Magnus Karlsson. Han betonar också att PFOS är ett större bekymmer i grundvatten än i sjövatten.

Även om bilden av gifter i fisk i huvudsak är positiv finns det orosmoln; kvicksilver, läkemedelsrester och PCB. Halterna av kvicksilver har ökat påtagligt i fisk från Brunnsviken och Lilla Värtan. Det beror inte på nya utsläpp utan – enkelt uttryckt – på att kvicksilver från bottnarna läckt ut i vattnet.

– Syresättning av tidigare döda bottnar är positivt, men tycks leda till att halterna av kvicksilver ökar. I Brunnsviken är det tydligt att den pumpning av vattnet man gjort fått den effekten, säger Magnus Karlsson.

I en specialstudie har forskarna letat efter läkemedelsrester i gallvätskan på abborrar fångade på tre platser, vid Gällnö i mellanskärgården, utanför reningsverket i Käppala och i Mälaren utanför Lövsta. De letade efter åtta läkemedel och hittade två av dem – oxazepam och diklofenak – i ganska många fiskar från Lövsta och Käppala.

Oxazepam är ett lugnande medel, men Tomas Viktor som är fisktoxikolog är mer oroad över att diklofenak fanns i tre respektive fyra av tio fiskar vid Lövsta och Käppala. Diklofenak är den verksamma substanser i smärtstillande medel som bland annat finns i Voltaren som numer är receptfritt.

–  Det vi vet är att stammen av gamar i Indien minskat till en bråkdel sedan medel med diklofenak började användas på boskap. Samma effekt skulle vi kunna få på fiskande fåglar som fiskgjuse, skrak och häger om diklofenak blir vanligt i fisk, säger Tomas Viktor.

Han känner sig dock hyggligt säker på att det vid de omfattande testerna av nya reningsmetoder som görs på den IVL-drivna forskningsstationen vid Henriksdals reningsverk ska utvecklas metoder att rena vattnet från bland annat diklofenak.

Den mest alarmerande upptäckten rör Oxundasjön i Upplands Väsby där halterna av det sedan 1978 helt förbjudna miljögiftet PCB var höga i fisken – mer än fyra gånger högre än EU:s gränsvärde för saluföring av fisk och mer än fem gånger högre än halterna i fisk från det starkt förorenade vattnet utanför Beckholmen.

– Det hade vi absolut inte väntat oss och det finns ingen synbar förklaring. Kommunen och Länsstyrelsen har nu börjat spåra källan eller källorna. Gissningen är att det rör sig om läckage från gamla industrier längs Väsbyån, men vi vet inte, säger Magnus Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.