Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/frustrerad-lakare-alla-maste-ta-sitt-ansvar-for-att-bromsa-smittspridningen/

STHLM

Frustrerad läkare: Alla måste ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen

Fulla bussar, stockholmare som planerar fjällresor och lama rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

En frustrerad läkare på ett av Stockholms akutsjukhus trycker på att alla måste ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen.

– Nu är det på riktigt, det är här och det går snabbt.

Vid en presskonferens på onsdagen beskrev statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten det som att man hade en ”rätt stabil situation” med tanke på smittspridningen.

En intensivvårdsläkare vid ett av Stockholms akutsjukhus är starkt kritisk till den bilden, även om hen anser att Region Stockholm senare på dagen modifierade bilden då hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson sade att ”stormen är här”.

– Jag är frustrerad över att det informeras om att läget är stabilt. Det är inte min bild av sjukvården i Stockholm, säger läkaren till DN.

Trots det ansträngda nya coronaläget anser läkaren att sjukvården i Stockholm har mobiliserat bättre än hen någonsin kunnat drömma om. Men alla måste ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen så att de hinner med att ge människor bra vård – eller vård över huvud taget, menar hen.

– Det här handlar inte bara om om gamla och sjuka. Vi måste också hinna ge alla andra vård – hjärtsjuka, cancerpatienter och de som skadas i trafikolyckor.

Enligt läkaren fyller hens sjukhus snabbt upp en vårdavdelning med nya covid-19-patienter, samtidigt som det saknas personal och skyddsutrustning och engångsmaterial återanvänds.

– Vi riskerar våra liv och vår hälsa när vi tar hand om patienterna. Vi blir extrainkallade hela tiden och vet inte från en dag till en annan om det kommer att finnas skydd, säger läkaren och påpekar att det var stabsläge i Stockholm redan innan epidemin tog fart.

Läkaren reagerar på människor som sitter på restauranger, fulla bussar, personer som planerar fjällresor, går på gymmet och har fester. Hen vädjar nu till alla stockholmare om att ta situationen på allvar.

– Nu är det på riktigt, det är här och det går snabbt. Det stockholmare kan bidra med är att minska sina sociala kontakter.

Läkaren är samtidigt kritisk mot Folkhälsomyndighetens ”lama” rekommendationer och vill ha tydligare uppmaningar.

– Jag tycker att Folkhälsomyndigheten ska vara mycket skarpare och säga nej till att stockholmare ska åka upp till fjällen i påsk.

Läs mer:

Trångt på SL:s bussar trots kritik – resenärer irriterade

Ambulanspersonal har snart slut på skyddsförkläden

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt