Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fulheten som bedrar

01:28. Hans ”Gamle Ica-Stig” Mosesson är reklamregissörens kompanjon i projektet som ska få folk och butiker att slänga mindre mat. 

”Dumpstermarknad” på Södermalm är regissören Måns Herngrens och Hans ”Gamle Ica-Stig” Mosesson nya projekt.

– Vi är två gamla rynkiga och övermogna päron som slår ett slag för de övermogna och rynkiga frukter och grönsaker som slängs.

Det säger Måns Herngren, det något yngre päronet av de två, när DN träffar honom och skådespelaren Hans Mosesson i DN:s fotostudio, där de just har plåtats ihop med allsköns fula frukter och grönsaker.

Anledningen till att de båda har engagerat sig i maten vi slänger var en oskyldig händelse för Måns i en mataffär för några månader sedan.

– Jag tog tag i en färsklökkvist och frågade en butiksanställd om det var det sista de hade. ”Nej, herregud, det där ska slängas”, svarade hon. En hel vagn med fullt ätbar lök!

– Jag började tänka på det vansinniga i att affärer slänger exempelvis äpplen och tomater med bara små märken i. Och att jag själv har spelat in reklamfilmer för Coop i många år och stått på inspelningsplatsen och upptäckt en liten svart prick på någon tomat och så har man vridit på den. Givetvis bidrar det till att skapa en bild av hur grönsaker och frukt ska se ut som får människor att stå i affären och välja den finaste bananen, även om den är omogen.

Sagt och gjort. Måns ringde till en person han inte kände man som kunde ha samma lite skuldmedvetna erfarenhet av att locka till att handla, Hans Mosesson – till alldeles nyligen Ica-Stig med svenska folket.

– När vi pratat om det kom jag att tänka på hur idiotisk man kan vara, säger Hans Mosesson. Jag tycker om rysk yoghurt, som det är väldigt lång hållbarhet. Jag konsumerar en burk på fyra dagar men ändå ska jag rota längst in på hyllan för att hitta en som går ut om två veckor. Så Måns tryckte på en väldigt öm tå. Och det är inte säkert att den frukt eller grönsak som ser snyggast ut är den mest välsmakande, så skönheten kan bedra.

Sedan länge har det varit uppenbart att vårt sätt att äta tär både på jordens matresurser och miljön. Att ta tillvara all mat är snart en naturnödvändighet.

– Vi står nu vid ett vägskäl där om vi inte får bukt med klimatproblemen så är vägen framåt en återvändsgränd. Matförbrukningen är en av de stora bovarna, enligt experterna. Det vi slänger i soporna är en lika stor miljöbov som all trafik i Sverige. Det ger ett perspektiv på matsvinnet. Det kom siffror härom veckan från Livsmedelsverket som säger att en vanlig familj slänger i genomsnitt 35 kilo mat per år som de tror är för gammal, säger Måns.

– Så det handlar mycket om att vi måste bli bättre på att inte handla för mycket mat, spara rester och inte stirra för mycket på bäst före-datum som bara är ett datum som garanterar samma kvalitet som när varan lämnade fabriken. Men öppna förpackningen och lukta, luktar det bra så går det att äta. Vi har tappat tron på att vi har omdöme att avgöra det själva.

Andra har redan visat att det går. Dumpster diving, containerdykning, är ett begrepp där människor plockar mat och annat som slängts. De som ägnar sig åt detta kallas ibland friganer. Rörelsen startade i USA men finns numera i en rad länder.

– På ”Skavlan” för ett tag sedan så var det en intervju med en engelsman som inte hade köpt mat på tio år, tror jag det var. Nu åker han runt hela världen och föreläser om konsekvenserna av konsumism, säger Måns.

Medan svenska politiker käbblar i Bryssel om utsläppskvoter så har enskilda människor tagit tag i saken på gräsrotsnivå. Måns berättar:

– Peter Halldén som startade Kungliga containerakademien i Göteborg bodde granne med en grönsaksgrossist som varje vecka ställde ut det han inte fått sålt och när det en gång stod 250 kilo vindruvor där så började Peter och hans kompisar att prata om vad de kunde göra med den här maten. De började göra catering till ställen som Göteborgsoperan och Ericsson på den mat som skulle slängas. Nu när har han själv handlar så har han börjat ta den frukt och de grönsaker som har lite fläckar och prickar på sig.

Måns tipsar också om slangintematen.se, en sajt i regi av Konsumentföreningen i Stockholm som har högst adekvata råd för att minska matsvinnet. Exempelvis att man vid delikatessdisken kan köpa stumparna av skinka till pastasåser och pajer, och att om man tinar fryst fisk i mjölk så smakar den som färsk.

I Frankrike har lokal rådgivare lyckats driva igenom en lag som tvingar stormarknader att skänka mat till välgörande ändamål. Men det är inte alltid som det fungerar att dela gammal mat vidare.

– Vi gjorde det på Ica. När inspelningsveckan var slut fanns det mycket färskvaror som var i prima skick och som Stadsmissionen kom och hämtade. Men sedan stoppades den verksamheten för maten var inte kontrollerad på det sätt som krävs, säger Hans.

– 7-Eleven hade en liknande plan men Stadsmissionen sade nej till det också med motivationen att de inte kunde ge mat som passerat bäst före-datum till hemlösa.

Det är mycket som bygger på privata initiativ. Men vad händer när de sviktar? Om det vore skattefinansierat så skulle alla bidra.

– Ja, jag har alltid varit rädd för privata initiativ tar ansvar för sådant vi alla anser är viktigt och borde gå via skatten, som cancervårdforskning, så kan politikerna säga att vi behöver inte skjuta till pengar, säger Måns.

– Däremot har vi konsumenter ett ansvar för hur vi står och plockar varor. Och det är ju ingen handlare som kan stoppa oss och säga aja baja när vi tar yoghurten längst in, utan det är vi som måste förstå att vårt handlande är sjukt. Här kan vi inte förvänta oss att Socialstyrelsen ska engagera sig.

Men Hans Mosesson och Måns Herngren nöjer sig inte bara med att prata. På söndag på Södermalm anordnar de den första av så kallade dumpstermarknader.

– Den vill visa upp vansinnet i att slänga fullt ätbara goda varor. Vi ska åka runt till alla mataffärer på Södermalm som vill vara med och plocka de kasserade varor som vi kan få. Sen åker vi till en pop up-park vid hörnet av Götgatan och Åsögatan och har en dumpstermarknad. Vi kommer att ha pressad juice och med hjälp av ett par kockar kommer vi att laga mat, som pasta och varma mackor. Sen får folk gärna ta med sig mat därifrån också men vi kommer att ha en burk där man kan lägga pengar som sedan ska gå till något klimatsmart ändamål.

Vad vill ni att detta ska leda till?

– Att folk blir mer medvetna. Och kanske att det kan bli en diskussion om hur vi handlar. Saker vi aldrig har ifrågasatt.


Foto: Beatrice Lundborg

De generationer som har vuxit upp med krig lärde sig att aldrig slänga något över huvud taget. Strumpor stoppades, skor lagades, mat åts upp, man fick sitta kvar tills tallriken var tom och så vidare. Nu är vi programmerade att ständigt köpa nytt; på stormarknader gärna ett berg av varor.

– New York High-Line (en övergiven och omgjord t-banelinje) var för mig en upplevelse. Inte en enda affär eller något, bara en park uppe i luften fri från kommers. Det här är ett litet litet försök att göra något liknande.

Däremot finns det en risk att Måns Herngren inte kommer att kunna närvara. Han och hans fru väntar barn vilken dag som helst nu.

– Min brorsa Felix kanske får hoppa in i mitt ställe. Det är lite roligt för jag vet ingen som har sådan bakterieskräck som han. Det vore nog bra terapi.

Hans och Måns tipsar. Så hjälper du klimatet

Använd näsan och köp inte mer än du behöver.

En del vill ju inte käka samma mat i morgon som i dag. Men gör en pyttipanna med resterna från i förrgår. Eller som en kompis brukar säga: Ha alltid ägg hemma så kan du göra en omelett på vilka rester som helst. Det är superenkelt.

Kolla på slangintematen.se för råd och tips om hur du tar vara på gammal mat och får den att räcka längre. De har lista på hur länge olika varor egentligen räcker.

De flesta krogar paketerar numera gärna ner överbliven mat i så kallade doggy bags.

Fakta. Dumpstermarknad
  • Äger rum på eftermiddagen den 31 maj på pop up-parken i korsningen av Götgatan och Åsögatan, en plats som man kan gå till utan att behöva köpa något.
  • Det kommer att finnas pressad juice, pasta och varma mackor, allt gjort på kasserade ingredienser.
  • Dessutom kommer Naturskyddsföreningen att ha workshops för barn och ett insektshotell, det kommer att finnas en cykelverkstad där.
  • Dumsptermarknaden återkommer nästa gång den 14 juni, då med Peter Halldén från Kungliga containerakademien i Göteborg.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.