Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fullt-fokus-pa-kvinnligt-entreprenorskap-i-rinkeby/

STHLM

Fullt fokus på kvinnligt entreprenörskap i Rinkeby

Amal Said och Munira Yussuf, två entreprenörer i Rinkeby. Foto: Jonas Lindkvist

Evenemanget Rinkeby Empowerment ska få unga kvinnor i Rinkeby att förverkliga sina drömmar och starta egna företag. I ett samarbete mellan flera aktörer ordnas en inspirationsdag på Rinkebystråket. 

– Vi tror att det finns eldsjälar som har stor potential, men att de inte synliggjorts tidigare, säger entreprenören Amal Said. 

Rätta artikel

Rinkeby Empowerment kallas det evenemang som kommer att äga rum på Rinkebystråket under lördagseftermiddagen. Initiativtagare är fastighetsbolaget Familjebostäder, som i ett samarbete med det kvinnliga nätverket Womenisa vill skapa ett tillfälle där unga kvinnor får prata om sina drömmar om att starta egna företag.

– Det här initiativet är dels ett sätt att aktivera Rinkebystråket, dels ett sätt att ta till vara det stora engagemang som finns bland unga kvinnor i området för att skapa sina egna jobb. Familjebostäder har funnits i Rinkeby i 40 år och det är naturligt för oss att bidra till områdets utveckling, säger Sofia Lindestad, kommunikatör på Familjebostäder. 

Under lördagen kan unga kvinnor besöka Rinkebystråket för att bolla affärsmässiga idéer tillsammans med flera kvinnliga entreprenörer. En av dem är Amal Said som var med och startade Womenisa i början av året. 

– Det är inte många kvinnor som skapar företag här och vi ville se vilka möjligheter som finns för kvinnorna att utvecklas när det kommer till entreprenörskap. Vi tror att det finns eldsjälar som har stor potential, men att de inte synliggjorts tidigare, säger Amal Said. 

Amal Said och Munira Yussuf. I bakgrunden syns Sofia Lindestad, kommunikatör på Familjebostäder. Foto: Jonas Lindkvist

Nätverket, som finansieras av Tillväxtverket, har i dagsläget 30 medverkande kvinnor som får möjlighet att lära sig mer om vad entreprenörskap är. Dessutom får de som vill personlig rådgivning för att kunna utveckla sina idéer. 

En annan ung entreprenör i Rinkeby är Munira Yussuf. Hon är utbildad socionom och jobbar halvtid på socialförvaltningen. Övrig tid lägger hon på studier och sitt eget företag, där hon är illustratör. 

– Jag började rita som terapi och såg det som min hobby, i stället för min profession. Men det går att lyckas även inom kreativa områden. Jag vet att man behöver någon som kan pusha en för att driva igenom sin idé, och det vill jag hjälpa andra med, säger hon. 

På Rinkebystråket kommer det att finnas en scen där de kvinnliga entreprenörerna ska berätta om sina erfarenheter kring entreprenörskap. Dessutom kommer journalisten och författaren Alexandra Pascalidou att finnas på plats för att ge tips och idéer. Förutom detta blir det dans tillsammans med den ideella föreningen Streetstar Sisters.