Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fullt på BB – födde på mödravårdscentralen

Lena Dahlin födde Maximilian på mödravårdscentralen Mamma Mia. Intill henne sitter barnmorskorna Maria Wigbrant (till vänster) och Elisabeth Skinnar (till höger).
Lena Dahlin födde Maximilian på mödravårdscentralen Mamma Mia. Intill henne sitter barnmorskorna Maria Wigbrant (till vänster) och Elisabeth Skinnar (till höger). Other: Carl Bredberg

Lena Dahlin var inne på sin mödravårdscentral för en rutinkontroll när värkarna startade. På BB var det fullt. En halvtimme senare hade hon sin nyfödda son Maximillian på bröstet. 

 

Lena Dahlin var i slutet av sin graviditet när hon tillsammans med sin man var inne på mödravårdscentralen Mama Mia vid Karlaplan för en rutinkontroll. De skulle kontrollera att huvudet var fixerat och att bebisen låg rätt inför förlossningen. Allt såg bra ut, men strax innan de skulle gå hem tog besöket en oväntad vändning. 

– Jag skulle bara gå på toa innan vi gick hem igen, men där gick plötsligt vattnet, berättar Lena Dahlin, en vecka efter händelsen.

Hon lyckades ta sig till en stol i väntrummet när barnmorskan Maria Wigbrant uppmärksammade att någonting var på gång. Maria Wigbrant tog in henne till ett rum samtidigt som Lenas ordinarie barnmorska på plats ringde till BB. Men det fanns inga förlossningsplatser där hon var planerad att föda, och Maria Wigbrant insåg att tiden var knapp.

Läs mer: Alla BB-kliniker fulla – flera gånger i veckan

– Jag konstaterar att vi inte kommer ens hinna sätta henne i en bil eller få hit en ambulans, säger Maria Wigbrand.

Och fort gick det. En kvart efter att vattnet gått hade en välmående pojke på 4,7 kilo fötts.

Vid den tidpunkten hade ambulansen hunnit komma för att ta med familjen till sjukhuset. 

Liksom de flesta blivande föräldrar hade Lena Dahlin och hennes man en födelseplan och ett sjukhus de trodde att hon skulle föda sitt andra barn på.

Det är klart, man räknar ju inte med att föda någon annanstans än BB, så jag var ju inställd på det.

- Min rädsla handlade mer om att förlossningen skulle ta tid, för det gjorde min första. Det är klart, man räknar ju inte med att föda någon annanstans än BB, så jag var ju inställd på det. Men stämningen var trygg och alla visste ju vad de gjorde, så det kändes bara bra. I efterhand är det ju också en jättekul berättelse, något att berätta för sonen senare, säger Lena Dahlin.

- För min man var det enda jobbiga att han blev väldigt varm, för han hann inte ta av sig jackan innan jag tog tag i hans hand och släppte den inte förrän allt var över, fortsätter hon och skrattar.

Barnmorskan Maria Wigbrant beskriver händelsen som en ”solskenshistoria” som visserligen skapade många chockade, men också glada, miner inne på vårdcentralen. 

– Det är naturligtvis omtumlande och det gäller att kunna hantera det även känslomässigt. Men vi skrämmer lätt upp gravida och skapar en sanning av att man måste föda på sjukhus. Är du frisk kvinna med en förväntad frisk bebis finns det inga risker att inte föda på BB. Och om du har barnet mellan benen är det förstås bättre att inte kasta sig in i en bil utan föda hemma och se till att ambulans är på väg. I Stockholm har vi snabb transport till vård om någonting skulle hända, säger Maria Wigbrant.

Lena Dahlin tycker att det är bra att man själv kan välja vilket BB man ska föda på, men att det viktigaste är att kompetensen finns - oavsett var födseln blir av.

Läs mer: Jakten på BB-plats: Fullt i Södertälje – Nyköping nästa

– Jag förstår ju att en förlossning på en mödravårdscentral är det näst bästa. Det hade nog känts värre om vi hunnit gå hem och började föda på gatan. Men det är egentligen bra bara man får föda i trygghet någonstans. Det är stödet som är det viktiga, inte BB-platsen. Och att barnet mår bra, säger hon.

Foto: Carl Bredberg

Stockholms medicinska råd rekommenderar att alla förlossningar sker på sjukhus.

– Nu var ju detta en oväntad händelse, och det var enormt roligt att det gick bra. I valet mellan att låta kvinnan föda på barnmorskemottagningen mot att föda i taxi eller ambulans, är det förstås mycket säkrare att föda på barnmorskemottagningen. Med det sagt tycker jag inte att vi ska införa en annan plats för kvinnor att föda på än sjukhus, Karin Pettersson, överläkare i förlossningsvård på Karolinska Universitetssjukhuset samt specialsakkunnig i förlossningsfrågor i Stockholms läns landsting.

– Skälen till att detta är en allmän rekommendation över hela världen, är att där finns tillgång till all kompetens om det oväntade sker. Den kompetensen begränsas inte bara till barnmorskor, utan även narkosläkare, barnläkare, och förlossningsläkare. Dessutom finns det lokaler och läkemedel som behövs för att till exempel återuppliva ett barn eller åtgärda en större blödning, säger Karin Pettersson.

Dessa åtgärder kan inte göras hemma, eller i ambulansen. Man hinner inte heller lösa detta med en transport till sjukhuset. Du förlorar helt nödvändig tid.

I Stockholm kan kvinnor som uppfyller vissa kriterier, till exempel har en normal graviditet och bor närmare än 40 minuter från ett akutsjukhus, föda hemma med hjälp av två barnmorskor. Även om riskerna för komplikationer är mindre i den här gruppen kan de ändå uppstå, exempelvis att kvinnan får en större blödning eller att barnet fastnar med axlarna, enligt Karin Pettersson.

Läs mer: Ökande missnöje med trygghet och förlossning

– När barn som fastnat med axlarna väl kommer ut är de oftast svårt drabbade av en syrebrist - och då handlar det om minuter. Man behöver en barnläkare, sätta kateter i naveln, ventilera, ge syrgas, hjärtmassage, läkemedel. Om du är på ett sjukhus när detta sker - då trycker vi på en knapp och så finns all denna kompetens i rummet på mindre än en minut. Dessa åtgärder kan inte göras hemma, eller i ambulansen. Man hinner inte heller lösa detta med en transport till sjukhuset. Du förlorar helt nödvändig tid.

Skulle du själv föda hemma?

- Nej.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.