Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/funktionshindrade-demonstrerade-mot-nedskarningar/

STHLM

Funktionshindrade demonstrerade mot nedskärningar

Många hade samlats på Sergels torg för att demonstrera mot nedskärningar i den personliga assistansen. Foto: Lars Epstein

Samtidigt med riksdagens högtidliga öppnande demonstrerade ett drygt hundratal personer på Sergels torg mot neddragningarna de senaste åren i den personliga assistansen för människor med olika funktionshinder.

Jonas Franksson, ordförande i STIL, Stiftelsen Independent Living, var en av initiativtagarna och förste talare. Han berättade att drygt fjorton tusen personer har personlig assistans, vilket är en minskning med nästan två tusen personer på fyra år.

Foto: Lars Epstein

Han har själv drabbats. Nästan all hans assistans utanför hemmet har dragits in. 

– Jag vet inte om jag om några månader kan arbeta och försörja mig längre, berättade han.

Efter demonstrationen på Sergels torg tog sig demonstranterna till Riksdagshuset för att framföra sina åsikter. Foto: Lars Epstein

Den här utvecklingen har lett till en övermäktig psykisk press på människor som fått avslag trots att de haft stort behov av personlig assistans, vilket fått den tragiska följden att människor inte orkat leva längre utan tagit sina egna liv, vilket flera av talarna på demonstrationen vittnade om.

Foto: Lars Epstein

När talen var avslutade på Sergels torg tog sig demonstranterna via Drottninggatan fram till Riksdagshuset hela tiden skanderande slagorden ”Rädda assistansen” och ”Rädda LSS”. 

LSS är en förkortning för Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade.

Läs mer: Närmare 2.000 fortfarande utan personlig assistans