Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fyra av sju partier vill införa bilfri dag i stan

Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Obamaeffekten har nått Stadshuset. När bilarna stängs ute blir luften renare och staden mer promenadvänlig. Fyra av sju partier vill att Stockholm, likt många andra europeiska städer, inför en bilfri dag varje år.

Bilfria dagen ingår i Europeiska trafikantveckan och infaller i år den 22 september.

– Jag är för, det är en kul grej, men vi måste hålla isär jippon och riktigt arbete. Man kan jämföra med bantningsmetoder: att svälta en dag löser inte problemen, säger miljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

Biltrafiken måste minskas genom att ge cyklister, fotgängare och tunnelbana mer plats, menar han.

Men bilfria dagen är inte alls något jippo, anser Miljöpartiet.

– Obamabesöket visade att de som tycker det har fel. Det var en ögonöppnare som visade på hur fantastiskt Stockholm kan vara, stockholmarna fick se staden på ett annat sätt, säger oppositionsborgarrådet Daniel Helldén.

Miljöpartiet vill att cityområdet och billederna runt Gamla stan ska stängas av för biltrafik under den bilfria dagen, samt att ett permanent promenadstråk ska knyta samman innerstaden.

– Vi vill ha ett bilfritt stråk från Norrtull till Skanstull, rakt genom stan, en dag i veckan. Visionen är alla dagar i veckan, säger Daniel Helldén.

Kristdemokraterna anser inte att en bilfri dag ska införas för dess egen skull.

– Jag vill ha en koppling till stora evenemang, till exempel kulturaktiviteter där medborgarna kan röra sig fritt genom staden, säger biträdande socialborgarrådet Ewa Samuelsson.

Vänsterpartiet vill ha en bilfri innerstad, inte bara en dag utan varje dag. Partiet har tidigare föreslagit ett bilfritt stråk på Klarabergsgatan/Hamngatan och att kraftigt minska bilismen i Gamla stan.

– Men alla konkreta förslag för att förbättra luften, som Bilfria dagen, är vi naturligtvis för, säger Tobias Johansson (V) i trafiknämnden.

Folkpartiet säger nej.

– Vi vill hellre att fler gator i city blir bilfria, eller näst intill bilfria, året runt, till exempel Klarabergsgatan, säger skolborgarrådet Lotta Edholm.

Socialdemokraterna tycker däremot att det är en jättebra idé, som ett första steg.

– Vi skulle vilja följa exemplet Paris, där de har stängt av vattennära miljöer, som gatorna längs Seine, på söndagar. Då fick vi uppleva Stockholm på det sätt som staden en gång byggdes, inte för bilar utan för häst och vagn, säger oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S).

Det ansvariga borgarrådet, Ulla Hamilton (M), håller inte med.

– Visst kan det vara pittoreskt, men det är många som är beroende av att trafiken fungerar, till exempel varudistributionen, säger hon.

Vaxholm stänger av Hamngatan

Den som vill uppleva en bilfri dag i Stockholms län kan åka till Vaxholm lördag den 21 september. Hamngatans nedre del stängs av mellan 10 och 16 och butikerna flyttar ut på gatan.

Besökarna kan också prova sparsam och energisnål körning i Rådhuset, åka en tur med elbåt i gästhamnen, gå en tipspromenad med energitips, lära sig hur en hjärtstartare fungerar och delta i en cykel- och gångorientering med priser. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.