Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fyra av tio skolor bryter mot rökförbudet

 

Fyra av tio högstadie- och gymnasieskolor i länet bryter mot rökförbudet på skolgårdar visar ny granskning. Både rektorer och kommuner tar för lätt på förbudet enligt länsstyrelsen.

– Skolan ska inte vara ett ställe där man lär sig röka, säger Suzanne Bengtsson, utredare på länsstyrelsen.

Trots att rökrutor förbjöds redan 1994 bolmas det för fullt på skolgårdarna. Länsstyrelsen omfattande granskning av 127 skolgårdar i länet visar att hela 40 procent av skolorna bryter mot rökförbudet. Stickprovskontroller avslöjade rökare på totalt 51 skolgårdar; 20 högstadieskolor och 31 gymnasieskolor. På mer än hälften hittades fimpar eller andra spår av rökning.

Det är ett stort misslyckande och ett svek mot barn och ungdomar som borde vara särskilt skyddsvärda.

– Det röks på väldigt många skolgårdar, särskilt på gymnasieskolor. Det är ett stort misslyckande och ett svek mot barn och ungdomar som borde vara särskilt skyddsvärda, säger Suzanne Bengtsson, tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

Majoriteten av skolgårdarna har skyltar eller dekaler om att rökning är förbjuden. Samtidigt är många utrustade med både askkoppar, rökrutor eller vindskydd för rökare. I anslutning till Huddingegymnasiet exempelvis finns en paviljong som används som rökruta av elever.

– Många skolor menar att de gör vad de kan, men man kan alltid göra mer, till exempel ha vuxna på skolgården. I värsta fall kan man ta in ordningsvakter, säger Suzanne Bengtsson.

Läs mer: Regeringen föreslår rökförbud på uteserveringar

Tio av de kontrollerade skolorna saknar helt skolgård och då gäller inte heller rökförbudslagen. Vid skolentréer är det fritt fram att blossa.

– Där är kommunerna helt maktlösa, men är ändå upp till varje skola att kunna förbjuda rökning även vid entréer. För att avnormalisera tobaksbruk är det extra viktigt att skolområden är rökfria, säger Suzanne Bengtsson.

Rektorerna ansvarar för att förbudet följs och skolor som inte sköter sig kan få föreläggande eller vite. Men få kommuner prioriterar röktillsynen. År 2016 var det bara åtta kommuner i länet som kontrollerade rökning och endast två gav skolor föreläggande.

– Det beror på att kommunerna inte kan ta ut avgift för tillsyn av rökfria miljöer. Vi på länsstyrelsen har tyvärr inte tydliga muskler. Vi gör tillsyn och ger kritik men det räcker inte, säger Suzanne Bengtsson.

Länsstyrelsen erbjuder nu samtliga kommuner bidrag på 1.000 kronor per skolgård för kontroller under året. Stockholms stad har inte utövat någon tillsyn av rökning på skolgårdar sedan 2013. Tillsynen av skolor har varit fokuserad på buller, ventilation och fukt och mögel inomhus.

– Vi tar nu krafttag och gör en riktad tillsyn av alla högstadie- och gymnasieskolor under 2018. Vi ska också göra rökningen till en naturlig del av vår löpande tillsyn framöver, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen.

Borde skolorna ta in ordningsvakter för att stoppa rökare?

– Jag tycker skolorna ska arbeta förebyggande i stället för att genast ta till en åtgärd som vakter. Men det kan vara ett alternativ om det går för långt, men det är inget vi ställer krav på som det ser ut i dag, säger Peter Brådenmark.

Stockholms miljöborgarråd lovar också fler sanktioner mot skolor som inte arbetar mot rökning och poängterar att Stockholm nu anslutit sig till initiativet Rökfritt Sverige 2025.

Skolorna måste jobba aktivt mot rökning, inte bara rökning på skolgården.

– Vi vill att man inte ska röka på stränder och i parklekar där många barn och ungdomar befinner sig. Skolorna måste jobba aktivt mot rökning, inte bara rökning på skolgården. Om vi ser att det inte sker något arbete mot rökning och skolor även har rökrutor kommer vi att vara hårdare, säger miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik kontrollerades endast en fjärdedel av landets cirka 6.000 skolgårdar förra året.  

– Kommunerna måste lägga mer resurser på tillsyn. Vi tycker också att de borde använda sanktioner som vitesföreläggande oftare. Ett problem är att kommunerna inte får avgiftsfinansiera tillsynen av rökfria miljöer. De borde därför samordna sina kontroller och försöka jobba mer kostnadseffektivt, men det krävs att även skolorna tar sitt ansvar, säger Stefan Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Tydligt är att rökförbudet på krogen som infördes 2004 har haft större acceptans bland allmänheten än rökförbud utomhus. SL införde på eget bevåg förbud mot rökning på uteperronger redan 2015. Utan nämnvärd effekt.

Läs mer: Rökförbudet slår hårt mot vattenpipscaféer 

– Vi har ingen möjlighet att ingripa mot eller bötfälla rökare. Vi har inget lagstöd så det är mer en sorts rekommendation. Med den nya tobakslagen ska man kunna avvisa personer, men vi vet inte riktigt hur det ska gå till och hur vi hanterar det, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL. 

Regeringens nya lagförslag är att alla uteperronger, lekplatser, idrottsplatser, busshållplatser, liksom uteserveringar och entréer ska vara rökfria från och med nästa år. Folkhälsomyndigheten välkomnar den nya tobakslagen.

– Det är rimligt att tro att begränsningar i möjligheten att röka på allmänna platser kommer att göra det mindre attraktivt att röka och göra det offentliga rummet tillgängligt för fler. Om färre människor röker kommer folkhälsan att förbättras mycket påtagligt, säger Stefan Persson.

OBS. Artikeln är korrigerad,  Peabskolan i Solna listades felaktigt med rökare på skolgården, området är dock formellt sett ingen skolgård och rökning därför inte heller förbjudet enligt lag.

 

Fakta.Grundskolor där man röker på skolgården

Alviksskolan, Stockholm

Brunnsängsskolan, Södertälje

Dal skolan, Tyresö

Farstavikens skola, Stockholm

Fittjaskolan, Botkyrka

Grimstaskolan, Stockholm

Grönkullaskolan, Sundbyberg

Hjulsta grundskola, Stockholm

Hökarängsskolan, Stockholm

Kista grundskola, Stockholm

Käppala skola, Lidingö

Matteusskolan, Stockholm

Nyboda skola, Tyresö

Råsunda skola, Solna

Skytteholmsskolan, Solna

Södra Ängby skola, Stockholm

Tappströmsskolan, Ekerö

Vårbyskolan, Huddinge

Vällingbyskolan, Stockholm

Äppelviksskolan, Stockholm

 

 

Fakta.Gymnasieskolor där man röker på skolgården

  Atleticagymnasiet, Stockholm

Bromma gymnasium, Stockholm

Cybergymnasiet, Stockholm

Danderyds gymnasium, Danderyd

Distra gymnasium, Stockholm

Globala gymnasiet, Stockholm

Enskede gårds gymnasium, Stockholm

Fredrika Bremer, Stockholm

Fryshusets gymnasium, Stockholm

Grillska gymnasiet, Stockholm

Järfälla gymnasium, Järfälla

Kungsholmens västra gymnasium, Stockholm

Kungsstensgymnasiet, Stockholm

Kärrtorps gymnasium, Stockholm

Liljeholmens gymnasium, Stockholm

Mediagymnasiet, Nacka

Midsommarkransens gymnasium, Stockholm

Nynäshamns gymnasium Nynäshamn

Rodengymnasiet, Norrtälje

Rönninge gymnasium, Salem

S:t Eriks gymnasium, Stockholm

Sjölins gymnasium, Stockholm

Solna gymnasium, Solna

Stockholms internationella restaurangskola, Stockholm

Sågbäcksgymnasiet, Huddinge

Thorildsplans gymnasium, Stockholm

Tumba gymnasium, Botkyrka

Tyresö gymnasium, Tyresö

Tyska skolan gymnasium, Stockholm
Vendela Hebbegymnasiet, Södertälje

Väsby nya gymnasium, Upplands Väsby

Yrkesgymnasiet, Sollentuna

 

Fakta.Rökning på skolgårdar

Så många skolor bryter mot rökförbudet

Rökning på skolgården: 51 skolor (40 procent av samtliga kontrollerade skolor) 

Rökning i anslutning till skolgården: 59 skolor (46 procent)

Vad finns på skolgården?

Rökruta:10 skolor (7 procent)

Askkoppar: 24 skolor (17 procent)

Vindskydd för rökare: 5 skolor (4 procent)

Finns information om rökförbud?

Ja: 88 skolor (64 procent)

Källa: Länsstyrelsen

 

 

Fakta.Rökförbudens historia

1988 SAS inför rökförbud på alla inrikesflyg.

1993 Tobakslag införs med rätt till rökfri arbetsmiljö.

1994 Rökrutor förbjuds på skolgårdar.

1997 Rökning förbjuds på alla flygplan i EU-stater.

2000 SJ inför rökförbud på X2000 tåg.

2004 Restauranger och serveringar blir rökfria inomhus.

2015 SL inför rökförbud på perronger utomhus.

2018 Lagförslag om rökförbud på uteserveringar och i entréer. 

Källa: SL, SJ, Tobaksfakta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.