Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fyra-domda-efter-vapenbeslag-pa-reimersholme/

STHLM

Fyra dömda efter vapenbeslag på Reimersholme

Bild 1 av 2 Några av vapnen förvarades i en träningsväska.
Foto: Polisen
Bild 2 av 2 Fyra funktionsdugliga vapen togs i beslag efter en skottlossning på Reimersholme i april i år.
Foto: Polisen

Fyra män har dömts till fängelse efter att en planerad vapenaffär gick snett på Reimersholme i april i år. Tre av dem döms till tre års fängelse för grovt vapenbrott, den fjärde döms för försök till grovt vapenbrott till fängelse i ett år och sex månader.

Den 11 april i år avlossades fyra skott utanför en fastighet på Reimersholme på Södermalm i centrala Stockholm. Flera vittnen såg att ett flertal män befann sig på adressen och när polisen kom hittade man fyra tomhylsor på gatan. Ingen person hade dock kommit till skada.

På plats fanns en 62-åring som driver ett företag på adressen. När polisen frågade om det kunde finnas filmer eller bilder från eventuella övervakningskameror fick de till svar att några sådana inte fanns.

Det väckte misstankar hos polisen som därför gjorde en husrannsakan på företaget. Fyra vapen, ammunition, ett extra magasin och ett elchockvapen togs i beslag. 62-åringen greps samma kväll.

Den 45-årige man som nu döms för försök till grovt vapen brott hade strax innan skjutningen ägt rum anlänt till adressen med två av vapnen. Enligt honom hade han gått med på att förmedla vapnen för att själv bli av med en spelskuld på 200.000 kronor.

Foto: Polisen

Åklagaren hävdar att det var 45-åringen som var föremål för den skottlossning som utbröt på gatan efter överlämnandet av de pistoler han hade med sig, men det har inte 45-åringen velat kommentera. Av de förhör som hållits med mannen framgår att han används som en mellanhand, och att han känt sig hotad. Han har inte velat namnge sina uppdragsgivare.

– Då ”klipper de mig”. Det handlar om yrkeskriminella, grovt kriminella, säger han i förhör.

45-åringen kunde gripas när han elva dagar efter skottlossningen återvände till företaget, för att enligt egen uppgift ”ta tillbaka vapnen”. 

Polisen kunde sedan, genom de tekniska undersökningarna av vapnen och ett stort antal filmer, identifiera och binda ytterligare två män till vapnen – en 42-åring och en 32-årig man, som båda förnekat inblandning.

Även 62-åringen har hela tiden förnekat brott och menar att vapnen lämnats i hans kassaskåp mot hans vilja och att han inte haft tillräckligt med tid på sig för att komma på vad han skulle göra med dem. Tingrätten avfärdar dock detta och menar att 62-åringens trovärdighet är låg. 

När det gäller skjutningen på gatan utanför har polisen dock inte kunnat hitta någon misstänkt. Inget av de vapen som togs i beslag användes vid skottlossningen. En separat förundersökning gällande mordförsök pågår fortfarande.

Läs mer: Vapenaffären gick snett - fyra män står inför rätta