Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fyra-doms-for-inblandning-i-knivstamord/

STHLM

Fyra döms för inblandning i Knivstamord

När räddningstjänsten skulle släcka en brand i februari 2019 påträffades en människokropp i en rishög i Knivsta.
När räddningstjänsten skulle släcka en brand i februari 2019 påträffades en människokropp i en rishög i Knivsta. Foto: Polisen

I februari 2019 hittades en 46-årig man död i en brinnande rishög i Forsby utanför Knivsta. Nu döms fyra personer i Uppsala tingsrätt för inblandning i mordet, skriver Upsala Nya Tidning.

TT Text
DN Text

46-åringen blev skjuten med två skott och avled i en lägenhet i Märsta – därefter påträffades hans kropp i en brinnande rishög. Det var brandmän som när de ryckt ut för att släcka branden i Forsby i Knivsta upptäckte att ett människoben stack ut ur rishögen. Sedan det konstaterats att mannen skjutits till döds inleddes en mordutredning.

En 20-årig man döms nu för mord, brott mot griftefrid och grovt vapenbrott till tolv års fängelse. En 48-årig man döms för anstiftan till mord och grovt vapenbrott till 16 års fängelse.

”Att 20-åringen döms till ett kortare straff beror på att han vid gärningen var 19 år. Hade han varit vuxen hade han fått samma straff som 48-åringen”, säger rättens ordförande, rådmannen Nils Pålbrant, i ett pressmeddelande.

De övriga två, en 47-årig man och en 15-årig flicka, döms för skyddande av brottsling till ett års fängelse respektive 30 timmars samhällstjänst. I 47-åringens fall bedöms brottet som grovt.

De tre männen är nära släkt med varandra och 15-åringen är flickvän till 20-åringen.

En man i 40-årsåldern som stod åtalad för skyddande av brottsling frias.

Ett antal personer befann sig i lägenheten vid mordtillfället – 20-åringen och hans 15-åriga flickvän, 48-åringen samt en kamrat till dem.

Enligt tingsrätten är det med stöd av vittnesuppgifter bevisat att 20-åringen avlossat de två dödande skotten, detta efter att ha uppmanats av 48-åringen att begå gärningen.

20-åringen och 48-åringen har förnekat att de har dödat mannen. Däremot har 20-åringen erkänt att han har forslat bort kroppen och bränt den.

Enligt Upsala Nya Tidning var polisens upptäckt av ett kulhål i golvet i lägenheten i Märsta avgörande för att slå fast var mordet skett. I kulhålet hittades en patron med spår av offrets dna.

Däremot har mordvapnet inte hittats. Det har heller inte gått att fastställa motivet bakom mordet, skriver tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt