Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fyra-frias-fran-mordplaner-i-gangkonflikt/

STHLM

Fyra frias från mordplaner i gängkonflikt

Två Kalasjnikovs slängdes ut ur bilen när biljakten på männen inleddes. Pilarna, på bilderna som kommer från polisens förundersökning, visar ammunition som också kastades ut. Foto: Polisen

Södertörns tingsrätt frikänner fyra personer från förberedelse till mord. Rätten kunde inte hitta tillräckliga bevis för deras påstådda planer om att hämnas mordet på den man som pekats ut som Bredängsnätverkets gängledare.

Rätta artikel

Mordet, eller morden, skulle enligt åtalet planeras att äga rum i Östberga den 14 september 2018. Det var då på dagen fem år sedan en misstänkt medlem i Östberganätverket dödades 2013, och flera i gänget skulle hedra honom. 

I november 2017 dödades en misstänkt ledare för Bredängsnätverket på öppen gata i Mariehäll och mordkomplotten var enligt polisen en hämnd för det. Flera personer i Östbergagänget åtalades för inblandning i mordet i Mariehäll men friades i olika instanser. Minst två av dem ska ha befunnit sig i förorten den 14 september.

När medlemmar i Bredängsnätverket var på väg i en skåpbil mot Östberga den aktuella septemberdagen i fjol möttes de av polis. Personerna i bussen tvärvände och slängde ut vapen, ammunition, balaklavor och handskar ur fordonet innan de greps.

Polisen hade fått tips om mordplanerna och kunde följa förberedelserna. Innan gripandet följde spanare flera bilar som de åtalade befann sig i.

Fyra personer åtalades för förberedelse till mord, ett ovanligt brott eftersom det är svårbevisat. Två av dem befann sig i den stoppade skåpbilen och två i andra bilar. De andra personerna kopplas till Bredängsnätverket och ska ha synts tillsammans med de som åkte i skåpbilen dagarna innan gripandet.

Tingsrätten menar att det är fastslaget att vapnen och ammunitionen i bilen skulle kunna användas vid ett mord. Vad gäller uppsåtet är det heller inte orimligt att de haft motiv att mörda någon i Östberganätverket den kvällen, uppger tingsrätten.

Men enligt rätten går det inte att styrka att de planerade ett mord just den kvällen. Medlemmarna i Östberganätverket befann sig i en lägenhet och det finns inte några uppgifter om att de planerade att lämna den. Eftersom de åtalade inte hade skyddsvästar på sig är det därför inte troligt att de tänkte storma lägenheten och beskjuta de tilltänkta offren, menar tingsrätten.

Det går heller inte att styrka att de planerade att vänta ut personerna i lägenheten, uppger rätten, och frikänner dem från förberedelse till mord.

”Det finns andra tänkbara förklaringar”, står det i domen.

De två personerna döms däremot för grovt vapenbrott. En av dem döms även för grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafiken och olovligt brukande – eftersom skåpbilen var stulen. Påföljderna blir fängelse i tre år och två månader, respektive fängelse i tre år.

Personerna som inte färdades i skåpbilen frias eftersom det enligt tingsrätten inte finns några mer bevis än polisens spaningsuppgifter. En av dem döms däremot för att ha kört en stulen bil.

Flera av de åtalade hade på sig krypterade mobiltelefoner. Rätten skriver i sin dom att de kan ha använt dem för att ha planerat ett brott, men att det inte går att bevisa.

Flera grova brottsmål kopplade till konflikten har resulterat i friande domar. För mordet i Mariehäll åtalades sju personer för bland annat mordanstiftan och mord. De som åtalades för anstiftan friades i tingsrätten och den mordåtalade dömdes i tingsrätten, men friades i högre instans på grund av bristande bevisning.

Samma sak hände med ett brutalt mordförsök i Enskede ett drygt år tidigare – då en man besköts med automateld på öppen gata. En person dömdes för mordförsök av tingsrätten, men friades av hovrätten. Ytterligare ett mord i konflikten ledde till en friande dom i hovrätten. Det brottet ägde rum i ett garage i Östberga sommaren 2017.