Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fyra-gripna-efter-klotter-vid-riksdagshuset/

STHLM

Fyra klimataktivister gripna efter aktion vid riksdagshuset

Bild 1 av 3 Fyra personer misstänks för skadegörelse efter att ha sprejat ”No need to panic” på kajen vid riksdagshuset. Under morgonen påbörjades saneringsarbetet.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3 Riksdagshuset under fredagsmorgonen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3 Greenpeace säger sig ligga bakom aktionen. Här är organisationens egen bild. Fyra personer misstänks för skadegörelse.
Foto: Jana Eriksson/Greenpeace

Fyra klimataktivister greps natten till fredagen efter att väktare sett hur de sprejat ett budskap på kajen vid riksdagshuset.

Rätta artikel

– Det var skyddsvakter som såg när det hände, säger Eva Nilsson, polisens presstalesperson.

Vid kajen har personerna sprejat ”No need to panic” med stora, vita bokstäver. Under fredagsmorgonen skickade Greenpeace ut ett pressmeddelande där de tar på sig ansvaret.

– Vi ville uppmärksamma att våra politiker har kört fast i klimatfrågan, vilket borde leda till panikkänslor när man tänker på den klimatkris som vi står inför, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace. 

Aktionen genomfördes med anledning av en klimatdebatt som kommer att hållas i riksdagen under dagen. Debatten baseras på Klimatrådets årliga rapport som visar att Sverige behöver vidta ytterliga åtgärder för att nå klimatmålet om att inte ha något nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045.

De fyra gripna är misstänkta för skadegörelse och kommer att förhöras under dagen.

– När politiker inte tar ansvar så är det rimligt att de utmanas av civil olydnad. Vi genomför bara fredliga aktioner och tar ansvar får våra handlingar, säger Rolf Lindahl.

Personerna lämnade platsen med båt, men kunde senare gripas vid Riddarholmen. Några av de misstänkta är födda på 90-talet och en av den är i 60-årsåldern, enligt polisen.