Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fyra röster om ”Stureplanerna”

Kritiken mot den planerade ombyggnationen av Sturekvarteret växer. Journalisten och folkvettsexperten Magdalena Ribbing är en av Stockholmsprofilerna som engagerat sig i uppropet ”Stoppa stureplanerna”.

– Om man river sin historia så kanske framtiden försvinner i dammet, säger hon.

Kritiken handlar framför allt om de rivningar av äldre fastigheter i Sturekvarteren som planeras i samband med ombyggnationen. Abu Dhabi Investment Authority, Adia, som äger de flesta fastigheterna i området vill ha in mer shopping, fler restauranger och kontorsvåningar och även ett 80-tal bostäder.

Journalisten och folkvettsexperten Magdalena Ribbing är en av dem som engagerat sig i uppropet Stoppa stureplanerna. Hon har noterat en framväxande krogkultur i Sturekvarteren, som hon är rädd ska avstanna om ombyggnationerna blir verklighet.

– Det är utmärkt att bygga bostäder, men det behöver ju inte göras på de här utrymmena – där det finns krogar som är samlingsplatser för människor. Jag ser inte att det här är till för stockholmarna, utan för att skaffa mer pengar till de som bestämmer över det här, säger hon.

Projektet med ombyggnationen har pågått sedan 2014 och i maj blev en första detaljplan färdig. Nu samlas synpunkter från remissinstanser och civilsamhälle in och först i början av nästa år väntas ett slutgiltigt besked komma.

Även Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, är kritisk:

– Självklart måste en stad och byggnader förändras. Men det här är en viktig plats i Stockholm för nöjeslivet och där verksamheter möts. Det måste man ta hänsyn till om man ska förändra.

Det som framför allt oroar henne är om stora delar av Sturekvarteren behöver stängas av under en längre tid i och med ombyggnationen.

– Sturehof till exempel är en otroligt omtyckt restaurang och mötesplats i Stockholm och en förändring som innebär att Sturehof klappar igen är inte okej, säger Maria Rankka.

Operasångaren Maja Frydén är också orolig för hur ombyggnationerna kan påverka Sturekvarteren som mötesplats.

– Jag förstår att det här kan se ut som en Östermalmsfråga. Men i en stad som blir mer och mer präglad av ljusa och fräscha gallerior och där fristående butiker och restauranger försvinner allt mer, så tycker jag man ska tänka många gånger innan man gör en sådan här förändring, säger hon och fortsätter:

– En ombyggnation behöver inte vara fel i sig, men till exempel tunnelbaneuppgången som planeras tycker jag känns onödig och ogenomtänkt. Jag är rädd att detta bara blir ytterligare en själlös galleria och att mycket får stå tillbaka under tiden som den byggs.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) säger att han känner en viss oro över hur nöjeslivet påverkas om restauranger och krogar behöver hålla stängt under en längre tid, men att arbetet fortsätter för att de eventuella ombyggnationerna ska fungera så bra som möjligt.

– Planen är inte antagen. Den har förändrats undan för undan och den kan komma att förändras ännu mer efter samrådsprocessen, säger han.

Läs mer: Sturehof 130 år: ”Anonymitet gör att folk känner sig välkomna”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.