Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fyraårings fall från balkong på förskola utreds som brott

En fyraårig pojke skadades då han i förra veckan föll tre meter genom en glasruta. Händelsen utreds nu av polis och åklagare som vållande av kroppsskada. 

Det var förra torsdagen som en treårig pojke på en förskola i Västertorp föll tre meter från en trappavsats efter att en glasruta gett vika. Ärendet anmäldes till polisen och utreds nu av åklagare, vilket Mitt i var först att berätta. 

– Händelsen rubriceras som vållande till kroppsskada. Jag har precis fått ärendet. Vi får titta på detta och se vad det blir, säger Maria Gylder, kammaråklagare vid Söderorts åklagarkammare. 

Pojken fördes till sjukhus i ambulans för vård. 

Förskolans lokaler förvaltas av Stockholms stads skolfastighetsbolag SISAB. 

– Vi ska självklart samarbeta med polisen, säger Jacob Landin, kommunikationschef på SISAB.

Läs mer: Flicka svårt skadad när basketkorg föll

Enligt Jacob Landin har SISAB även tillsatt en egen utredning för att få klarhet i vad som orsakat olyckan. 

Har ni varit på platsen? 

– Vi har varit på plats och gjort vissa åtgärder och bytt ut glaset, och satt upp plywoodskivor på insidan för att personal och barn ska känna sig trygga. Det gjorde vi direkt, säger Jacob Landin.

Vi har varit på plats och gjort vissa åtgärder och bytt ut glaset, och satt upp plywoodskivor på insidan för att personal och barn ska känna sig trygga.

Han berättar också att förskolan var stängd under två dagar efter olyckan då arbetet pågick. Vad som orsakat olyckan är ännu oklart, enligt SISAB.  

– Jag kan inte spekulera i det. Det är en säker konstruktion som vi upplever det.

Ändå har ni gjort förbättringar?

– Det handlar mest om den mentala tryggheten. Vi vill visa för personalgruppen som inte litade på konstruktionen. Det var en trygghetsskapande åtgärd. Men när den här konstruktionen är rätt monterad så är den trygg, säger Jacob Landin.

SISAB har även gjort en inventering av alla liknande glaskonstruktioner bland bolagets fastigheter. 

– Det har vi gjort tillsammans med en oberoende konsult för att säkerställa att de är säkra. 

SISAB har varit i kontakt med fyraåringen och hans familj. 

– Vi har tagit den kontakten. Jag har personligen varit på förskolan och träffat pojkens pappa och pratat med honom på plats. Vi vill ju framför allt visa att vi bryr oss om barnen. Vår roll i den kontakten är att visa att vi finns om de vill ha kontakt med oss, säger Jacob Landin.

Han berättar också att pojken lämnade sjukhuset efter helgen och besökte förskolan i början av veckan för att träffa sina kompisar. 

Hur se du på ansvarsfrågan för det som hänt? 

– Det kan jag inte uttala mig om. Det får vi ta när polisutredningen är klar. 

Men har inte SISAB ett ansvar för att fastigheterna är säkra och inte skadar barnen? 

— Jo, det har vi naturligtvis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.