Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fyrabarnsmamma-i-sundbyberg-riskerar-vrakning/

STHLM

Fyrabarnsmamma i Sundbyberg riskerar vräkning

Rissne. Foto: Bertil Ericson/TT

Justine Nansubuga och hennes fyra barn riskerar att hamna på gatan då Sundbybergs kommun hotar att vräka dem. Detta trots att anhöriga erbjudit sig att betala Justines skulder och framtida hyror.

– Jag vet inte vad vi ska göra, säger hon.

Rätta artikel

Egentligen skulle familjen ha lämnat ifrån sig nycklarna i måndags. Justine Nansubuga vet inte vad som ska hända dem.

SVT Nyheter var först med att berätta om Justine och hennes fyra barn på två, fem, tolv och 17 år som bor i Rissne strax norr om Stockholm sedan 15 år tillbaka. I januari beslutade socialförvaltningen att Justines hyreskontrakt skulle sägas upp på grund av obetald hyra. Hon fick tre månader på sig att hitta ett nytt boende.

– Jag hade bra kontakt med min förra handläggare på socialen, men sedan fick jag en ny. Det var den handläggaren som bestämde att jag behövde flytta, säger hon.

För flera år sedan tog socialförvaltningen i Sundbyberg över Justines hyreskontrakt eftersom hon haft problem med att betala hyrorna i tid.

– Jag hade problem med min ekonomi. Det är kämpigt att vara ensamstående mamma, säger Justine.

Karin, som är farmor till de två äldre barnen, har tidigare hjälpt Justine med hyran när hon var föräldraledig. Hon erbjöd sig i april att betala Justines hyresskulder och gav socialtjänsten en personlig försäkran om att hyran skulle betalas i framtiden.

Karin har även fått en muntlig fullmakt från Justine om att ta hand om hennes ekonomi. Justine jobbar deltid som undersköterska och har haft ekonomiska bekymmer av olika slag, vilket hon nu sökt hjälp för.

Men Karins förslag godtogs inte av socialtjänsten, som vidhåller uppsägningsbeslutet.

– Justine har tillräckligt med pengar men har svårt att ha hand om sin ekonomi. Jag har erbjudit mig att se till så hennes fakturor betalas och tänker erbjuda kommunen en ettårsdeposition åt henne, säger Karin.

Karin, hennes sambo och Karins son Gabriel Gonzalez har legat på Sundbybergs kommun om att hitta en lösning så Justine och barnen kan få bo kvar. Gabriel Gonzalez, som är far till de två äldre barnen, är upprörd över att han inte informerades förrän i april.

– Socialtjänsten ska kontakta alla berörda vid sådana här lägen men de hörde inte av sig till mig. Vi har inte fått möjlighet att förebygga det här. Jag är väldigt orolig för de yngre barnen, säger han.

De två yngsta har samma pappa och bor med Justine på heltid, de äldre bor varannan vecka hos Gabriel Gonzalez.

I ett mejl som DN tagit del av skriver en handläggare på socialförvaltningen att de kommer att kontakta Kronofogden om Justine inte ger upp lägenheten. När Kronofogden involveras är det formellt sett en vräkning.

Justine fick tips om en hemsida där utsatta barnfamiljer och andra grupper kan hitta boenden. Men hittills har hon inte haft någon framgång. Nu väntar de på vad som ska hända. Justine vet inte om Kronofogden har blivit kontaktad ännu.

– Hemsidan hjälpte inte. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra, säger hon.

Sundbybergs kommun säger att de inte kommenterar enskilda ärenden, men att de generellt har ett vräkningsförebyggande arbete.

– Det omfattar olika insatser, som skuldrådgivning och att tillfälligt ta över ett förstahandskontrakt om personen inte klarar av sina hyresrättsliga åtaganden. Då får personen en tid på sig att bevisa sig som hyresgäst, säger Helene Bengtson, chef på Sundbybergs socialförvaltning.

Om en person eller familj ändå inte klarar av att hantera sin boendesituation så försöker socialtjänsten lösa situationen så att ingen ska bli utan tak över huvudet, berättar Helene Bengtson.

– Hur vi hanterar situationen beror på omständigheterna. Men vi är ingen parallell bostadsmarknad. Vårt uppdrag är att hjälpa till så de klarar sig själva, säger hon.

Karin har bett om att inte ha med sitt efternamn i artikeln av privata skäl.

Läs mer: Barnfamiljer i hemlöshet i sju av tio Stockholmskommuner