Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Gå På Skattjakt

Här finns en del av stans skattgömmor.
Här finns en del av stans skattgömmor. Foto: Erich Stering
Begreppet GPS har fått en ny innebörd. Följ med på en ­modern skattjakt där kartan har ersatts med elektronik.

Det finns faktiskt över 6.500 hemliga skattgömmor i Sverige som bara väntar på att hittas. Precis som sig bör under skattjakter kan du behöva kryptera meddelanden och hitta utplacerade ledtrådar, men själva skattkartan är ersatt med en bärbar gps-mottagare.

Med en sådan i handen ger jag mig ut på min första skattjakt, mitt i centrala Stockholm. Dessförinnan har jag hämtat ledtrådar och koordinater på en hemsida på nätet. Gps-mottagarens pil leder fram till det område där skattgömman bör finnas, men när jag närmar mig målet börjar pilen peka åt alla möjliga håll. Det är här andra ledtrådar och skarpa ögon måste till för att avsluta jakten.

Det är inte några guldskatter det handlar om, utan i stan är det oftast små filmburkar med en avsågad blyertspenna och en loggbok i form av en smal pappersremsa.

Detta är just vad jag hittar, dolt på ett smart ställe, mitt i stan, när jag lyckas lokalisera och lirka fram min första skattgömma. Eftersom det är mycket folk som passerar här hela tiden, gäller det att vara lite diskret, så att skattgömman får finnas kvar för dem som kommer efter. Det är med ett leende på läpparna jag noterar mitt namn i loggboken - det känns som om jag ensam känner till en hemlighet som alla andra som passerar här inte har en aning om.

Fenomenet heter "geocaching" och startade runt år 2000 i USA och har sedan spritt sig snabbt runt världen. Skattgömmorna finns både i stan och på landet, och att ge sig ut på skattjakt är ett tidsfördriv som passar alla åldrar. Gömmorna utanför stan är ofta lite större plastlådor där det förutom loggbok och penna ryms lite småprylar som nyckelringar, armband, studsbollar och dylikt. Regeln är att om du tar något, så lämnar du även något.

Ett spännande inslag finns ibland i lådorna i form av en "travelbug". Det kan vara ett gosedjur som fått en särskild id-bricka. Dess resa från gömma till gömma och från land till land går sedan att följa på internet. Jan Sylvan, van geocachare från Göteborg, har en travelbug som varit på resande fot i fyra år.

- Den har varit i alla världsdelar utom Australien, berättar han.

Gömmorna har olika svårighetsgrad beroende på hur svåra de är att lokalisera och på hur terrängen är. Det finns också olika typer av gömmor. Förutom de traditionella där koordinaterna visar var skatten är, finns multicachar där man letar i flera steg och samlar ledtrådar innan det går att hitta gömman. Mysterie-cachar kräver ofta att ett problem ska lösas, till exempel för att få fram de rätta koordinaterna, innan jakten kan börja.

Allt du behöver veta om geocaching och om skattgömmor i Sverige finns att läsa på www.geocaching.com. Här framgår tydligt hur svåra de är, om de lämpar sig för barn, om det är vackert, kan nås med cykel och dylikt.

En sak är säker, det finns många nya platser att upptäcka nära dig.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.