Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Galoppfältet blir ny stadsdel i Täby

Ett av arkitektförslagen.
Ett av arkitektförslagen. Illustration: Wingårdhs/C-O-M-B-I-N-E

När galopphästarna flyttar från Täby ska galoppfältet förvandlas till en ny stadsdel. De tre arkitektförslag som nu ska ställas ut rymmer alla omkring 6.000 bostäder och åtskilliga tusen arbetsplatser.

Galoppsporten flyttar sitt centrum från Täby till Upplands-Bro 2015. Då börjar bygget av en helt ny stadsdel på ett stort centralt område i centrala Täby.

Kring galoppfältet finns i dag i huvudsak antingen låga platta hus eller riktigt höga hus. De står ganska glest. På galoppfältet blir det tätare mellan husen men även flera parker i olika storlek.

– Det är en uttalad ambition att det ska bli mer stadslikt. Det finns en politisk enighet om det, säger Susanne Arvidsson, planarkitekt i Täby kommun.

I dag, måndag, öppnar utställningen med tre arkitektteams visioner för den nya stadsdelen.

I tankarna kring galoppfältet har kommunen talat om 4.000 bostäder och uppemot 10.000 arbetsplatser. De tre arkitektteamen har alla kommit fram till att det är rimligt med 6.000 bostäder om det stora fältet ska bli stadsmässigt.

Gemensamt för förslagen är att bebyggelsen hålls relativt låg med uppstickande högre hus på flera platser i stadsdelen.

En central stor park finns i alla tre förslagen som på olika vis försöker binda samman galoppfältet med resten av Täby så att inte Roslagsbanan och motorvägen blir oöverstigliga ”Berlinmurar” runt stadsdelen.

I en månad får invånarna lämna synpunkter på de tre arkitektförslagen.

Till jul ska kommunen ha plockat russinen ur de tre arkitektförslagen och bakat till en strukturplan för området.

Hur många bostäder, arbetsplatser, skolor och förskolor det blir är långtifrån bestämt. Detsamma gäller husens höjd och utseende.

Någon gång under 2015 planeras det första spadtaget. Stadsdelen är stor – till ytan jämför kommunen den med centrala Malmö. Först omkring 2030 beräknas den stå klar.

– Täby är utpekat som en av nio regionala kärnor i länet. Galoppfältet är det största projektet. Men vi bygger kring Täby centrum nu och vi kommer att bygga mycket även i Roslags Näsby och Arninge, säger Susanne Arvidsson.

Sedan 1980-talet har Täby växt relativt långsamt efter politiska beslut om att ”staden på landet”, som kommunen ibland kallar sig, satt ett tak för antalet invånare. Då sattes taken kortsiktigt till 55.000 och långsiktigt till 60.000. I dag har Täby nästan 65.000 invånare.

När den mer stadsmässiga stadsdelen, som kan tänkas bli döpt till Täby galoppstad, Täby parkstad eller något helt annat, är klar omkring 2030, beräknas Täby ha cirka 80.000 invånare.

Stadsparken blir en viktig del

Tre arkitektteam har ritat den nya stadsdelen som så kallade parallella uppdrag; (nod) C-O-M-B-I-N-E och Wingårdhs, AIX Arkitekter, Lindberg Stenberg Arkitekter och Andersson Jönsson landskapsarkitekter samt Rosenbergs arkitekter och ÅWL Arkitekter.

Kommunens första vision är att det kan rymmas 4.000–6.000 bostäder, 10.000 arbetsplatser, 600 förskoleplatser, en ny grundskola, äldrebostäder, en idrottshall, en konstisbana och fyra konstgräsplaner. En viktig del är en stadspark som ska ansluta till grönområden på andra sidan motorvägen genom en bred tunnel – en så kallad sociodukt.

Tre fjärdedelar av galoppfältet ägs av byggföretagen JM och Skanska. Täby kommun och Viggbyholms Gård Fastighets AB äger resten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.