Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gamla-stan-vantar-pa-dig/

STHLM

Gamla stan väntar på dig

Bild 1 av 13 1 Letar du på någon av de längre gatorna lär du hitta detta fönster, men frågan är om katten finns kvar. Adress, tack.
Bild 2 av 13 13 Denna smidesdekoration syns på första våningen längs en av de längre gatorna. I hur många exemplar? Räkna även runt hörnet!
Bild 3 av 13 2 I områdets utkant hittar du inte enbart tvillingarna och kräftan utan även de andra stjärntecknen. På vilken adress?
Bild 4 av 13 3 Här gäller det verkligen att höja blicken – och inte enbart en eller två meter. Vad heter detta kvarter i utkanten av området?
Bild 5 av 13 4 Vid en av stadsdelens kyrkor syns denna minnestavla med ett geografiskt område i guldskrift. Vilket område?
Bild 6 av 13 5 På en av de längre gatorna syns detta firmamärke i ett antal exemplar. Hur många märken? OBS! Räkna även runt hörnet.
Bild 7 av 13 6 Det finns gott om vackra portalutsmyckningar i stadsdelen. Som denna – och här gäller det att tänka stort. Adress, tack!
Bild 8 av 13 7 I utkanten av tävlingsområdet syns denna färgglada fasad med väl tilltagen balkong. Var finns denna balkong?
Bild 9 av 13 8 Inte långt från ett av de politiska högkvarteren sitter denna utsmyckning ovanför porttelefonen. Adress, tack!
Bild 10 av 13 9 Ännu en fråga om utsmyckning på en av stadsdelens längre gator. I vilket kvarter hittar du den?
Bild 11 av 13 10 I utkanten av området har träsnidarna fått visa vad de kan. På vilken adress hittar du den här porten?
Bild 12 av 13 11 På ett av stadsdelens mest kända konstverk syns denna nisch med ett antal figurer. Hur många är figurerna?
Bild 13 av 13 12 Om du marscherar längs gränderna hittar du förhoppningsvis en öppen plats med dessa figurer. Vilken plats?

Visst katten vore det kul att ta en promenad i Gamla stan? På med yllebyxor och vinterkängor och ge dig ut och leta detaljer. För är det mellandag så är det och för den som inte vill springa runt bland reabutiker kanske en promenad i Gamla stan kan vara ett passande vinternöje.

Senast den 16 januari vill vi ha din lösning. Lycka till!

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.