Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 21:17 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gammal-flard-blir-som-ny/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Gammal flärd blir som ny

Bättre för miljön, gedigen kvalitet, unika plagg och prylar. Vintagemode har många fördelar och bor man inte i stan så kan man handla på nätet. DN Söndag guidar till vintageshopping online.

Blanda gulligt med tufft
Mint and Vintage
Mint and Vintages grundfilosofi är att mode handlar om känsla och att helheten blir snyggast när man blandar gulligt med tufft, grova material med fina och framför allt gammalt med nytt. Sortimentet är således brett: jeansmärken, mjuka basplagg, ny design och utvald vintage.
www.mintandvintage.com
mintandvintage.blogspot.com

Tänk Marilyn Monroe
Posh Girl Vintage
Brigitte Daguerre har samlat på sig vintage sedan 13-årsåldern och fortsatte under tiden då hon jobbade som modell. Posh Girl Vintage är lite av en modebloggsfavorit, allt är väldigt sött. Brigitte är speciellt förtjust i vintage-underkläder men störst i sortimentet är klänningsutbudet. Tänk Marilyn Monroe.
www.poshgirlvintage.com
poshgirlvintage.blogspot.com

Ljuva 60-tal
Lily of the Valley
Lily of the Valley drivs av 21-åriga Karin Öst och erbjuder vintagekläder, handgjorda kläder, accessoarer och nostalgimönster, främst från 30- till 70-talet.
- Vi har nog störst utbud av 50- och 60-talskläder, även om mitt hjärta egentligen först och främst finns i 30- och 40-talets mode, säger Karin.
Karin driver Lily of the Valley sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka, parallellt med studier på distans. Hon har även en blogg där hon scannar 30- och 40-talstidningar och illustrationer.
www.lilyofthevalley.se
lilykarin.blogspot.com

Klä dig som Kate & Leo
1860-1960
De senaste 40 åren har mor Beth och dotter Julie Guernsey sysslat med antikviteter och vintage tillsammans, sedan 1999 på nätet. Det verkar vara en fin mor-dotter-historia. De reser ständigt runt i USA och letar kvalitetskläder från 1860 till 1960.
-Vi är starkast i den viktorianska- och edvardianska eran, samt i 20-talets art déco, säger Julie.
I kundkretsen finns kostymdesign­ers som jobbar med film (kläder har bland annat synts i filmerna "Titanic" och "Chicago"), modedesigners som söker inspiration och museum som utökar sina kollektioner.
www.1860-1960.com

Poppigt plastigt
På Pricken Röd
På Pricken Röd är en butik och webbutik med bas i Jönköping. Bakom butiken står Joanna & Andreas Zätterqvist Malvin.
- Ända sedan starten har vi tvättat och strukit alla våra vintagekläder, något vi i dag i Sverige är ganska ensamma om, säger Joanna.
Förutom vintagekläder, skor och accessoarer specialiserar de sig på föremål och möbler från de gyllene designåren. Klassiska sjuanstolar, danska teakmöbler och NK-fåtöljer blandat med 60- och 70-talets plast-, fiberglas- och pop-möbler signerade formgivare som Eero Aarnio, Henrik Thor-Larsen, Yrjö Kukkapuro och Jan Ekselius.
www.paprickenrod.se

Lite dyrt, lite "boho"
Mama Stone Vintage
Mama Stone Vintage är baserat i Kalifornien och mixar volangblusar med 80-talsläder och leopardmönster. Mycket "boho"-känsla över det hela, tänk Charlies änglar. Alla kläder säljs genom auktioner på eBay, så det blir inte alltid så billigt.
www.mamastonevintage.com

Samlarnas mekka
Fashion Dig
Fashion Dig startades 1999 av Janet Pytowski, som drev ett modefilms-produktionsbolag, och Barry Bryant, som hade en portal för vintage-möbler och dessutom satt på den tekniska expertisen. De säljer vintage från kända designers tillsammans med nutida "märkesmode". Fashion Dig fungerar även som en portal för olika webbshoppar.
-Vårt klientel, som vi kallar "fashion diggers", består av samlare, stylister, kändisar och personer som intresserar sig för vintage, säger Barry.
www.fashiondig.com

Japanska influenser
Adore Vintage
Rodellee Marie öppnade Adore Vintage för tre år sedan för att dela med sig av sitt livs passion. Hon säljer allt från japansk streetstyle via mer bohemiskt hippie-mode till haute couture. Kläderna hittar hon på eviga jakter, främst hemma i Orlando, Florida. Extra bra är Rodellee på unika plagg som går att matcha med nutida design. Det illustrerar hon på sajten genom att fotografera vintage-plagget som del av en persons outfit.
Rodellee syr även om plagg som går under etiketten "vintage reconstruction". På Adore Vintage kan man läsa om designers, modeller och trender i ett forum och titta på redaktionella modereportage stylade av Roddellee, med kläder som finns att köpa på sajten.
www.adorevintage.com

För krigsbruden
Tasty Vintage
Efter 15 år av samlande kom Harriet Prone på tanken att börja dela med sig. Sedan nästan två år tillbaka driver hon Tasty Vintage och garderoben tar numera upp en- och en halv våning av hennes hem i Lincoln, England. Specialiteten är plagg från 30- till 70-talet med nymodiga detaljer och tryck: kläder som får folk att titta en extra gång. Och så Hollywood-glamour såklart, tänk Audrey Hepburn. Färggranna och gärna mönstrade festklänningar. Några av ovanligheterna är vintage-mammakläder och brudklänningar från krigstiden.
Min kundkrets är bred, allt från tonåringar som letar efter balklänningar till samlare och pensionärer.
www.tastyvintage.com

Bild

Grön sidenklänning från 50-talet.

Bruna skinnväskor från Mint och Vintage är populära.

Supersöta krokodilskor med rosettter.

Lysande exempel på svensk 60-talsklänning av det lite elegantare slaget.

En rosenklänning från Lily of the Valley.

Röd klänning från Adore Vintage.

Kläder från Tasty Vintage får folk att titta en extra gång.

Westwood fortsätter att provocera och gå sin egen väg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.