Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Gängbråk på Hjulstaskolan

Beväpnade med järnrör och kedjor slog ett tjugotal ungdomar på tisdagen sönder inredning i Hjulstaskolan, hotade och misshandlade elever. Enligt uppgift från polisen har ingen vågat vittna.

Före två på eftermiddagen dök ungdomarna i 16-årsåldern upp på högstadieskolan Hjulstaskolan beväpnade med järnrör och kedjor. De hade tidigare varit på Bredbyskolan i Rinkeby.

Efter att ha givit sig på elever, inredning och fönsterrutor på Hjulsta­skolan sprang de från platsen.

Polisen kunde under eftermiddagen identifiera 20 möjliga gärningsmän mellan 15 och 16 år. Ingen av dem har gripits eller delgivits misstanke. De som identifierade hade inga vapen på sig utan stoppades snarare därför att sprungit och varit i rätt ålder. Drygt 20 poliser deltog i jakten.

Jan Sjunnesson som är biträdande rektor på Hjulstaskolan säger att förstörelsen bara handlar om fyra krossade fönster. Enligt Diana Sundin, informatör på Västerortspolisen, är skadegörelsen mer omfattande.

- De har slagit sönder skolan ganska ordentligt inomhus och så är det rutor krossade.

Ett antal elever har skadats lindrigt. Jan Sjunnesson säger också att ett par elever har ställt upp och pekat ut några av de skyldiga efter att polisen varit där, något som Diana Sundin inte säger sig känna till. Flera av dem som har sett vad som har hänt kommer att kallas till förhör och Diana Sundin hoppas att de då ska våga peka ut de som stoppats.

- Det brukar krypa fram så småningom. De som jobbar med ungdomsbrott gör förhör på ett annat sätt än när du står med uniform. Det sker mer informellt när du blir kallad till en polisstation. Då vågar du kanske berätta mer än när du står där med uniformerad personal och alla andra tittar på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.