Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gangbron-mellan-sodermalm-och-riddarholmen-ater-oppnad/

STHLM

Gångbron mellan Södermalm och Riddarholmen åter öppnad

Gångbron mellan Södermalm och Riddarholmen öppnades åter den 1 november 2019. Foto: Nils Öhman

På fredagsmorgonen öppnade åter gång- och cykelbron mellan Södermalm och Riddarholmen. Bron sitter fäst i den 1.400 ton tunga och 200 meter långa järnvägsbro som byttes ut under sommaren.

Den bron är en del av den så kallade getingmidjan, de hårt trafikerade järnvägsspåren söder om Centralstationen. 

Järnvägsbron öppnade redan 18 augusti, men på grund av en del efterarbete har gångbron inte kunnat öppnas förrän nu. Den nya bron är bredare och trappan ned till Munkbrohamnen är fäst litet längre söderut, litet närmare vattnet, så att det finns bättre plats i trappans nedre del. 

Allt är dock inte klart. Enligt Trafikverket ska trappans tillfälliga räcke bytas till ett permanent senare i höst och under nästa år planerar man att sätta upp ett genomskinligt bullerskydd mot järnvägen för att göra det mindre bullrigt.

Bild 1 av 2 Fortfarande återstår arbete med den nya öppnade gångbron mellan Södermalm och Riddarholmen. Bland annat ska trappan få ett permanent räcke.
Foto: Nils Öhman
Bild 2 av 2 Den nya gångbron mellan Södermalm och Riddarholmen är bredare än den gamla.
Foto: Nils Öhman

Så just nu kan man ta sig gående eller med cykel från Södermalm via Riddarholmen och vidare över en motsvarande gångbro över Norrström till Klara mälarstrand och Tegelbacken. Men redan 1 mars nästa år stänger gångbron över Norrström. Då ska den järnvägsbron bytas ut och gång- och cykeltrafikanterna får i stället fortsätta mot City via Vasabron. Trafikverket planerar också för pendelbåtstrafik mellan Tegelbacken och Riddarholmen. 

Förtydligande 2019-11-04 14:19

Ska man vara noga så går gångbron inte mellan Södermalm och Riddarholmen utan mellan Södermalm och Gamla Stan. Bron från Södermalm slutar i trappor som går ner till en liten utstickande remsa av Gamla stan som kallas Munkbrohamnen. Därifrån kan man ta till höger in i en tunnel som leder till Gamla Stan eller tunnelbanestationen. Eller också kan man fortsätta rakt fram över den 35 meter långa Hebbes bro till Riddarholmen.