Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Gärd, 81: De såg mig som en gaggig åldring

Gärd Johansson, 81, upplevde stora skillnader i vården på Huddinge sjukhus. Nu har hon skrivit ett brev om bemötandet på geriatrikavdelningen.
Gärd Johansson, 81, upplevde stora skillnader i vården på Huddinge sjukhus. Nu har hon skrivit ett brev om bemötandet på geriatrikavdelningen. Foto: Jonas Lindkvist

Det är märkligt att behandling och omvårdnad kan vara så olika inom samma sjukhus, säger Gärd Johansson som anmält geriatrik­avdelningen på Huddinge sjukhus till Socialstyrelsen.
– De betraktade mig som en gaggig åldring som man inte behövde bry sig om.

Gärd Johansson är 81 år. I våras drabbades hon av lunginflammation och hennes vårdcentral remitterade henne till Huddinge sjukhus för vård.

Det gav henne möjlighet att jämföra vården på flera olika avdelningar inom samma sjukhus. Och skillnaden var mycket stor.

– Jag behandlades först på infektionskliniken och sedan på medicin, säger hon, nu tillbaka i sitt hem igen. På båda klinikerna blev jag proffsigt bemött och behandlad. Men sedan blev jag inlagd på geria­triken för rehabilitering och där inträffade en rad obehagliga och icke acceptabla händelser.

Skillnaden handlade om flera olika saker, bland annat städning, kvalitet på maten och inte minst personalens attityd.
På infektions- och medicinklinikerna var maten utmärkt med färska grönsaker varje dag.

– Men på geriatrikavdelningen fick vi enbart mosad mat och inte en enda grönsak.

Gärd Johansson tror att personalens nonchalans är en ledningsfråga och att det kan handla om att personalen inte tillåts vara flexibel.

– Jag har inte gjort denna anmälan i egen sak, min vistelse där är historia, utan med tanke på alla and­ra patienter som drabbas i fram­tiden.

Läs hennes egen berättelse om erfarenheterna från geriatrikavdelningen här (DN Plus).

Geriatrik

Geriatrik är läran om åldrandets sjukdomar.
Specialistläkare inom detta område benämns geriatriker och är inriktade mot att undersöka och behandla åldrandets sjukdomar.
Den viktigaste patientgruppen för en geriatriker är äldre, sköra patienter med ett flertal oftast kroniska sjukdomar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.