Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Gästers matrester skrapades av – och serverades igen

Mat serverades återigen – efter att den hade legat på andra gästers tallrikar. Restaurangen var en av många grisiga krogar som fick föreläggande av Stockholms miljöförvaltning under 2015.

En anställd på en restaurang kunde inte hålla tyst om vad som försiggick i köket; Restaurangen sparade mat från gästernas tallrikar samt mat från buffén. Rester som såg orörda ut sorterades ut från tallrikarna, sparades och serverades igen. Den anställde valde att anmäla krogen till miljöförvaltningen i Stockholm stad.

– Vi drog verkligen efter andan när vi såg detta – det är inte något vanligt förekommande, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef för Livsmedelskontrollen vid Miljöförvaltningen.

Miljöförvaltningen genomförde efter tipset en oanmäld inspektion, och där avslöjades att mat sorterades ut i hinkar i köket. Restaurangen får lov att fortsätta servera mat men har nu fått förbud mot att spara tillagad mat och vidare inspektioner kommer att göras.

Restaurangen är inte den enda som har tilldelats sanktioner: Totalt fick 106 restauranger i Stockholm föreläggande under 2015.

– Det kan även vara finare restauranger som har allvarliga brister, det blir vi inte ens förvånade över.

Det vanligaste problemet är att restauranger inte kyler ner sina matvaror på ett korrekt sätt.

– Man förbereder stora mängder mat och låter den stå framme i rumstemperatur över natten. Det kan leda till att sporbildande bakterier bildar gifter som kan ge matförgiftning.

En av restaurangerna som fick sanktioner under 2015 serverade julbord. Maten stod framme under dagen, utan att hållas varken nerkyld eller uppvärmd för att sedan packas ihop, sparas och ställas ut dagen efter igen.

– Buffémat ska aldrig återanvändas. Men tyvärr är det ganska vanligt att julbord – och bufféer överlag – inte sköts om. Cirka hälften av alla anmälningar rör just mat som har stått framme hela dagen, folk har sträckt sig över den, hostat och nyst på den och sedan återanvänds maten.

Emma Nordvik Premfors menar att virus och andra bakterier kan växa till sig och även där ge matförgiftning. Det allvarligaste som kan ske är att mat serveras som en gäst är allergisk mot – dock är alla restaurangerna skyldiga att uppge vad maten innehåller.

– Det är inte lätt alla gånger som kund att se om en restaurang sköter sig eller inte. En sak som brukar sägas är att man ska kolla toaletterna – sköts de, sköts resten. Men det ger tyvärr inte alls en koll om maten hanteras rätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.