Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gatukoksagare-pa-sodermalm-stammer-stockholms-stad/

STHLM

Gatuköksägare på Södermalm stämmer Stockholms stad

Ett lönnträds rötter åt sig in i ett gatuköks avlopp, vilket tvingade matinrättningen på Södermalm att hålla stängt i över ett år. Nu tänker ägaren stämma Stockholms stad, skriver Stockholmdirekt.

Rätta artikel

Gatuköket, som serverar tacos, ligger på Ringvägen i höjd med Rosenlunds sjukhus. På båda sidor om byggnaden står två stora lönnträd.

Hösten 2017 upptäckte ägarna, som drivit restaurangen i ett år, en oangenäm lukt i lokalen. Odören fick många kunder att vända i dörren, uppger ägarna för Stockholmdirekt.

En firma upptäckte efter en tillsyn vattenskador och fastigheten totalrenoverades. Men strax efter återöppnandet förra våren kom lukten tillbaka och de fick stänga igen.

– Det var hemskt, säger ägaren till tidningen.

Efter vidare efterforskning upptäcktes att ett intilliggande lönnträds rötter ätit sig in i ett avlopp. Det orsakade ett baksug som gjorde att restaurangen luktade avlopp. Ägaren fick hjälp av en trafikingenjör och anlitade en arborist. Att skada trädet skulle kunna resultera i dryga böter, enligt ägaren.

Restaurangen har varit öppen igen sedan den 15 september i fjol. Ägaren behövde inte betala någon hyra under nio månader. Men han tänker nu stämma Stockholms stad på 800.000 kronor för bland annat uteblivna arrendeintäkter och kostnader för uppgrävning av marken. Trädet står på Stockholms stads mark.

Stockholms stad väljer att inte kommentera fallet förrän en eventuell stämningsansökan inkommit, uppger Stockholmdirekt.